Marisa Tondat
Leestip van Marisa Tondat
Write to be understood, speak to be heard, and read to grow (L.C. Powell)

Het verhaal van de 'Portatrici': de vergeten heldinnen van WOI

9 juni 2024

Bloemen van steen vertelt het waargebeurde verhaal van de Portatrici ofte ‘draagsters’. Het zijn de duizenden vrouwen van alle leeftijden die tijdens WOI koude, sneeuw en ontberingen allerhande doorstonden om ‘hun mannen’ die hoog in de Alpen in de loopgraven vochten, te bevoorraden van munitie en voedsel.

Ilaria Tuti laat vijf hoofdrolspeelsters aan het woord: Agata, Caterina, Viola, Lucia en Maria. Elk op hun manier bieden ze hulp en wandelen zichzelf de geschiedenis in. Het is vooral door de ogen van Agata, een jonge vrouw die zorgt voor haar stervende vader, dat we dit sombere maar tegelijk hartverwarmende verhaal volgen.

De setting is het slagveld in Carnia, de Italiaanse Alpen: tijdens WOI vechten daar duizenden mannen een erbarmelijke strijd in een aantal veldslagen tegen Oostenrijk-Hongarije. De omstandigheden zijn bar: sneeuw, helse koude en ijle lucht zonder degelijk voedsel. Omwille van het hoge aantal slachtoffers, volgt er een wanhopige oproep aan de bevolking om de manschappen te helpen. De vrouwen, beneden in het dal, proberen daar met het weinige dat ze ter beschikking hebben aan voedsel en middelen, te overleven en voor hun kinderen en ouderen te zorgen. Ze besluiten hun krachten te bundelen en de manschappen te helpen. Elke dag stappen ze uren met loodzware manden op hun rug (vandaar de term ‘draagsters) om de soldaten te bevoorraden. De manden zijn gevuld met voedsel, munitie en materiaal om wonden te verzorgen. Uiteindelijk zijn zij degenen die in hun terugtocht naar het dal de lichamen van hun gesneuvelde mannen de berg af dragen.

Ilaria Tuti omschrijft in dit verhaal op een wondermooie manier hoe zowel aan de ene als aan de andere kant - beide in de ergst mogelijke omstandigheden - een connectie ontstaat die maakt dat er een sprankeltje hoop in de harten leeft. Het is een ontroerende geschiedenis die op ware feiten gebaseerd is en die de moed, het mededogen en intermenselijke relaties illustreert. Een aanrader!

Synopsis

Het verhaal van de moedige Italiaanse vrouwen uit het noordoosten van Italië, die tijdens de Eerste Wereldoorlog zorgden voor de bevoorrading van de verdedigingslinies in de bergen.

Marisa Tondat
Leestip van Marisa Tondat
Write to be understood, speak to be heard, and read to grow (L.C. Powell)

Bloemen van steen
Titel:
Bloemen van steen
Auteur:
Ilaria Tuti
# pagina's:
319 p.
Uitgeverij:
Cargo
ISBN:
9789403122311
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Italië ; Wereldoorlog I, Vrouwen ; Wereldoorlog I
Sfeer:
Intens,
Tragisch,
Warm

Gerelateerde leestips