Een prentenboek dat diepe indruk nalaat
Cicade is een prentenboek voor jongeren en volwassenen dat op Uitgelezen (een maandelijks literair festijn in Gent) werd aangeprezen.
Cicade (krijgt in het boek geen lidwoord) is een halfvleugelig insect dat zich in het begin van het verhaal in nimfstadium bevindt. Shaun Tan beeldt hem uit in maatpak en das. Hij vertelt en tekent zijn verhaal. kri kri… Hij werkt in een kantoor en wordt hiervoor niet gewaardeerd. Na 17 jaar trouwe dienst moet hij op pensioen. Cicade is troosteloos en eenzaam en gaat op het puntje van het dak van het kantoorgebouw staan. Kri kri…
Als lezer denk je te weten wat cicade nu gaat doen. Je houdt je adem in, durft het blad bijna niet omdraaien. Gelukkig doe je het toch! Want plots worden de tekeningen, die tot nu toe een grijze sombere wereld weergaven, bijna magisch. Wat een spanning weet Shaun Tan te creëren! En hoe spreekt hij je empathisch vermogen aan!
De weinige en sobere tekst van Shaun Tan werd vertaald door Bart Moeyaert. En dat was een juiste keuze want niemand kan met zo weinig woorden zoveel zeggen. Bart verving de originele, herhaalde slotregel ‘tok tok tok’ door ‘kri kri’, wat harder en op het einde zelfs spottend klinkt.
Zo weinig woorden en toch is het geen boek om eventjes snel te lezen. Het boek zet aan tot nadenken. Is cicade een metafoor voor de arbeider, de vluchteling, de onderdrukte in het algemeen? En dan… de cicade op de top van het kantoorgebouw… welke keuze maakt hij nu? Verzet? Of … zoeken we het te ver… en is de cicade gewoon een cicade die door de mens vertrapt wordt? Natuur versus mens…
Genoeg stof om uren over te discussiëren.
Synopsis
Prentenboek over een cicade die jarenlang hard werkt voor zijn bedrijf, maar door het bedrijf onfair en zonder respect behandeld wordt, zowel terwijl hij er werkt, als wanneer hij op pensioen gaat. Hoewel de verhaallijn triest is, eindigt het verhaal niet geheel somber. Een prentenboek voor een oudere doelgroep.