Eline Creve
Leestip van Eline Creve

De bekeerlinge - Stefan Hertmans

26 oktober 2020

Zin in wat tragiek nu de herfst er na een lange zomer zit aan te komen?
Dan is het beklijvende De bekeerlinge van Stefan Hertmans een aanrader. De bekeerlinge is de opvolger van Oorlog en Terpentijn waarmee Hertmans heel wat prijzen won en behoort tot hetzelfde genre: aan de hand van teksten graaft de schrijver een stukje geschiedenis op en brengt het opnieuw tot leven.
Hertmans heeft al jaren een buitenverblijf in Monieux, een typisch Provençaals dorp. Als hij van een buurman een artikel krijgt over het levenslot van een vrouw die rond 1100 in hun dorp gewoond heeft, besluit hij haar levensverhaal bloot te leggen. Een levensverhaal dat kort samen te vatten is als: jonge adellijke vrouw vergooit haar leven voor de liefde. Er wordt haar geen greintje geluk gegund. Net als je denkt dat ze alle ongeluk nu wel gehad, volgt een nieuwe dramatische wending.
Vigdis is een Christelijke jonge vrouw uit een welgestelde familie die verliefd wordt op de zoon van een joods opperrabbijn in Frankrijk. Een, door religie en status, onmogelijke liefde. Ze vluchten samen weg om een nieuw leven op te bouwen in het kleine Provençaals dorp Narbonne. Ze bouwen er een rustig en veilig leven uit. Of toch voor even. Het gezin telt intussen twee kinderen als een 200-koppig leger door het dorp trekt op weg naar de heilige stad Jeruzalem. Paul Urbanus II heeft op opgeroepen tot een kruistocht om de heilige stad Jeruzalem te veroveren op moslims en joden. De bloeddorstige kruisridders hakken alles in de pan wat joods, moslim of heiden is. Voor Vigdis en haar gezin start een nieuwe lijdensweg die haar uiteindelijk tot in Caïro brengt.
‘Oorlog en terpentijn’ is ontegensprekelijke een van mijn lievelingsboeken maar ook dit boek loste de hoge verwachtingen in. Zeker als je van kleine levensverhalen houdt die zich afspelen tijdens geschiedkundige mijlpalen, is dit een winner. Maar vrolijk word je er dus niet van...

Synopsis

Een christelijk meisje wordt verliefd op een joodse jongen en vlucht met hem, maar de godsdienststrijd die rond 1097 woedt, heeft dramatische gevolgen voor haar gezin.

Eline Creve
Leestip van Eline Creve

De bekeerlinge
Titel:
De bekeerlinge
Auteur:
Stefan Hertmans
# pagina's:
317 p. : foto's
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789023499626
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Onmogelijke liefde