Fien De Brie
Leestip van Fien De Brie
“Books are not made for furniture, but there is nothing else that so beautifully furnishes a house.” – Henry Ward Beecher

Exact wat ik nodig had

26 oktober 2020

Zoals de titel van mijn leestip zegt: dit boek was exact wat ik nodig had. Ik had er al veel over gehoord en was super enthousiast om het te lezen. De kleine hype errond maakte me ook wel wat bang. Wat als het nu niet was wat ik ervan verwacht? Wat al ik er te veel van verwacht? Gelukkig was dat niet het geval en zat dit verhaal helemaal goed. (Ik quote enkele passages om mijn ervaring kracht bij te zetten, deze kunnen gezien worden als spoilers, wees gewaarschuwd.)

Het hoofdpersonage Casey is een 30-something en werkt als een serveerster. Dit echter alleen om verder aan haar boek te kunnen schrijven. En daar begint het al. Een boek over iemand die een boek schrijft, heeft bij mij al een streepje voor. De manier waarop het hoofdpersonage de dingen die ze meemaakt omschrijft, waren er telkens knal op. Niets was te gek of te saai, niets was ongeloofwaardig, mocht iemand me vertellen dat dit een waargebeurd verhaal is, ik zou het geloven. Hoewel ik ongeveer 10 jaar jonger ben dan het hoofdpersonage, kon ik me volledig in haar vinden.

Casey is net haar moeder verloren. De manier waarop ze omgaat met het verlies is super herkenbaar geschreven en het lezen gaf me steun. Dit begint al vroeg in de novel wanneer ze zegt: "Sometimes I don't make it to the bridge before cracking. Sometimes it starts on the bridge. But today I'm okay. Today I'm holding it together." Ik herkende dit gevoel zo hard, dat het je zomaar en opeens kan overvallen en dat je het niet kan tegenhouden. Gewoon de herkenning alleen geeft een soort van imaginair schouderklopje, alsof iemand zegt: Het is ok, laat het eruit. Ook wanneer ze hier later op terugkomt en zegt: "I do it somewhat discreetly, without noise, but I can no longer stop tears from drizzling down my face when the mood strikes." kwam dit zo hard aan.

Ik herkende me echter niet alleen in de manier waarop Casey rouwt, maar ook in de manier waarop ze denkt en hoopt. Wanneer ze tijdens haar werk een man ontmoet en hij voor haar een enveloppe achterlaat, zegt ze: "I open the envelope. Four twenties and a note. I was hoping for a note." Later voegt ze toe: "It gives me pleasure that a writer of three books would labor even a little over a note to a brunch waitress." Toen ik dit las, dacht ik: Ja! Dit is wat ik wilde lezen. Het toont aan hoe belangrijk het briefje voor haar is, zonder dat King hier romantische bucht uit haar botten slaat! Het komt over als echte emoties en niet als de zoveelste romcom-romance.

Naast het feit dat ik me in het hoofdpersonage herkende, genoot ik ook van de actuele issues die King aanhaalt. Bijvoorbeeld: I squat there and think about how you get trained early on as a woman to perceive how others are perceiving you, at the great expense of what you yourself are feeling about them." of "He seems genuinely happy for me. You can't always count on a guy for that." Hiermee wil ik dit boek niet voordragen als een feministisch manifest, maar deze kleine 'truth bombs' doen je wel een klein beetje nadenken. Daarnaast was ik geshockeerd toen ik ontdekte dat de vader van Casey een niet zo koosjere man was en hoe daarmee werd omgegaan op de school waar hij les gaf. Wat King dan schrijft was er opnieuw 'boenk op'. "I hate male cowardice and the way they always have each other's back. They have no control. They justify everything their dicks make them do. And they get away with it. Nearly every time. My father peered through a hole at girls, possibly at me, in our locker room. And when he got caugth, he got a party and a cake." Toen ik dit las, dacht ik: Damn, dit is echt een perfecte uitleg, er wordt niet te veel zever aan gehangen, maar het is just right en oh so true! Opnieuw, dit boek is allesbehalve een wijzende vinger, maar deze passages maken het extra sterk.

Zoals duidelijk is uit deze leestip heb ik erg van genoten. Ik kan het boek aan iedereen aanraden, ook aan mensen die zich misschien niet zo in het hoofdpersonage zullen herkennen als ik. Het kan volgens mij alleen maar goed doen om deze novel te lezen en je kan er alleen maar beter van worden. Ik ga zeker Lily King's andere novels ook lezen, want dit was echt 'an ideal read'!

Synopsis

Een jonge, aankomend schrijfster is onzeker over haar toekomst en op zoek naar de ware liefde.

Fien De Brie
Leestip van Fien De Brie
“Books are not made for furniture, but there is nothing else that so beautifully furnishes a house.” – Henry Ward Beecher

Titel:
Writers & lovers : a novel
Auteur:
Lily King
# pagina's:
324 p.
Uitgeverij:
Picador
ISBN:
9781529033106
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Schrijverschap

Gerelateerde leestips