Ontreddering en existentiële angst
De knappe graphic novel De blinden van Maarten De Saeger is een vrije adaptatie van het gelijknamige toneelstuk Les Aveugles van Maurice Maeterlinck uit 1890. Met dit nieuwe album toont De Saeger dat je niet veel tekst nodig hebt om een bijzonder straf album te maken. Zijn prachtige tekeningen in een fijn kleurenpalet zijn heel expressief en beelden keihard angst en paniek uit. Vormen en kleuren doen denken aan de stijl van de Noorse schilder Edvard Munch.
Het beklemmende verhaal gaat over tien blinden die wandelen door een woud onder begeleiding van een gids. Wanneer die hen achterlaat en maar niet terugkeert, blijven de tien vertwijfeld achter. De blinden hebben hun hoop gevestigd op de komst van een persoon die hen moet helpen. Die hoop is zinloos, maar de personages zijn niet in staat hun leven in eigen hand te nemen. Ze geraken van slag met als gevolg dat de spanningen hoog oplopen. Maarten De Saeger maakte van het oorspronkelijke eiland een bos en laat in het midden of de gids een priester is, zoals bij Maeterlinck.
De Saeger beeldt de gevoelens van de personages knap uit. In amper enkele pennenstreken en met slechts enkele korte dialogen verbeeldt hij hun existentiële angst. Bovenal weet hij het onafwendbare noodlot uit te beelden. De manier waarop De Saeger met zijn bronmateriaal omgaat, is intrigerend. Op uiterst creatieve wijze adapteert hij de oorspronkelijke brontekst. Dit derde album van Maarten De Saeger is verbluffend sterk.
Synopsis
Graphic novel. Een groep blinden raakt tijdens een wandeltocht hun gids kwijt en twijfelt over wat ze nu verder moeten doen.