Katrien Van Hecke
Leestip van Katrien Van Hecke
Als je wilt dat het heden verschilt van het verleden, bestudeer dan het verleden (Spinoza).

Spin-off van De Kronieken van Goud & Bloed

1 maart 2022

Goed nieuws! Er is een spin-off van de reeks ‘De Kronieken van Goud & Bloed’. In De Castraat zoemt auteur H.P. Janssens in op het personage Casimir.

Wie al een boek van ‘De Kronieken van Goud & Bloed’ las, herinnert zich vast de galante en welbespraakte Casimir. Casimirs echte naam blijkt Louis Dubois te zijn.

Louis brengt zijn kinderjaren door in Avignon waar hij met zijn engelenstem de bezoekers van de kathedraal ontroert. Als hij tien is, stuurt zijn beschermheer, bisschop Sforza, hem naar het Italiaanse Instituto di Arti Musicali. In deze bijzondere zangschool voor jongens kom je maar binnen mits een operatie. Er ligt dan wel een schitterende zangcarrière in het verschiet — tenzij je onwaarschijnlijk hoge sopraanstem het alsnog begeeft.

In het instituut heerst er een warme sfeer, maar in de buitenwereld moeten de leerlingen opboksen tegen vooroordelen. Louis’ veilige leventje wordt ondersteboven gegooid wanneer hij de zomervakantie mag doorbrengen bij zijn beschermheer, bisschop Sforza. Deze woont intussen in de mooiste stad van de wereld: Venetië! Sforza heeft zijn naam veranderd in Stefano Ferrone. Hij introduceert Louis in de salons van rijke kooplieden. Met zijn fabelachtige stem oogst Louis er heel wat succes. En hij wordt verliefd … Louis en zijn geliefde moeten wel uit hun doppen kijken. Hun soort liefde is verboden.

Na zijn onvergetelijke vakantie hervat Louis zijn studies in het Instituto di Arti Musicali. Gespannen wacht hij op brieven uit Venetië. Die komen onregelmatig en blijven na een tijd zelfs uit. Wat is er aan hand? Er is nog iets wat Louis ongerust maakt. Zijn supergetalenteerde studiegenoot Salvatore tart het noodlot met zijn amoureuze avontuurtjes. Salvatore heeft genoeg ervaring om in zijn eentje de hele hel brandend te houden. De roekeloze jongeman brengt niet alleen zichzelf, maar ook het instituut in het gevaar. Sleurt hij Louis mee in de ondergang of draait het tussen de twee op een harde confrontatie uit?

Net zoals in haar trilogie De Kronieken van Goud & Bloed toont H.P. Janssens zich opnieuw een maestro van de zestiende eeuw, de vele interessante details zuigen je het oude Venetië binnen. Het is ook genieten van de zintuiglijke taal, toepasselijke beelden, filosofische doordenkers en rake formuleringen. In vergelijking met de drie boeken van De Kronieken van Goud & Bloed heeft De Castraat meer psychologische diepgang. Je ziet de onbevangen Louis langzaamaan veranderen in de ogenschijnlijk oppervlakkige opportunist Casimir. Je slaat het boek dicht met een pak inzichten rijker.

Katrien Van Hecke
Leestip van Katrien Van Hecke
Als je wilt dat het heden verschilt van het verleden, bestudeer dan het verleden (Spinoza).

De castraat
Titel:
De castraat
Auteur:
H.P. Janssens
# pagina's:
432 p.
Uitgeverij:
Clavis
ISBN:
9789044842340
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Italië ; 16de eeuw
Sfeer:
Intens,
Kleurrijk

Gerelateerde leestips