Ief Stuyvaert
Leestip van Ief Stuyvaert
Have a book, have a drink, have a nice day.

Een beetje pijn kan lekker zijn!

31 januari 2020

Haddon was een vage herinnering. Ja, dat Curieus Incident, dat vond ik goed. Maar hoe ging dat ook alweer? En dat Rode Huis was me al helemaal niet bijgebleven.

Toch kriebelde het toen ik 'De Dolfijn' (The Porpoise) in handen kreeg. Het eerste hoofdstuk - dat ik in voorpublicatie gelezen had - was namelijk al een spannende kortverhaal op zich. Wist ik veel dat het maar een fractie van het zoveel grotere geheel betrof.

Het eerste hoofdstuk speelt zich namelijk nu af. Hier. In deze wereld. De rest van de roman... ja, waar? In lang vervlogen tijden? In de mythologie? In de fantasie van het wonderlijke hoofdpersonage? En is het hoofdpersonage wel het hoofdpersonage?

Verhalen ontvouwen zich, splitsen, ontbinden en komen weer samen. Of niet. De goden roeren zich, de mens ondergaat. De storm wacht op een sein om uit te barsten.

Klinkt ingewikkeld? Is het ook, in die zin dat Haddon je verbeelding extreem op de proef stelt: realiteit en fantasie maken een virtuoze grand écart en als onvoorbereide lezer kun je niet anders dan de kramp voelen, de pijn verbijten.

Maar zoals het is bij doorgedreven training: ze loont. Pijn wordt genot en leidt tot ultieme voldoening.

Lang geleden dat ik nog zo dicht bij Shakespeare ben geweest.

Synopsis

In De Dolfijn neemt Haddon het verhaal van Shakespeares Pericles als uitgangspunt voor een meeslepend heldenepos en een parabel voor de huidige tijd.

Ief Stuyvaert
Leestip van Ief Stuyvaert
Have a book, have a drink, have a nice day.

De dolfijn : roman
Titel:
De dolfijn : roman
Auteur:
Mark Haddon
# pagina's:
349 p.
Genre:
Romans,
Parabels
Uitgeverij:
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN:
9789025454135
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Mythologie
Sfeer:
Intens,
Mysterieus

Gerelateerde leestips