Leestip van Jan Matthys

Verknip nog aan toe! Hetty verhipt onze genen!

1 oktober 2022

Wanneer wetenschapsmensen zich geroepen voelen om hun kennis en kunde te delen met de gewone sterveling, trappen ze nog al eens in de val dit te goed te willen doen. Dit resulteert dan in veel te dikke boeken waar de gewone sterveling snel in verdwaalt (of in slaap valt). Niet zo met Hetty Helsmoortel. Ze is gevat, onderhoudend, leuk waar het kan, ernstig waar het moet, en beantwoordt zo goed als alle vragen die je als leek zou kunnen stellen. Daarbij gaat ze ook minder voor de hand liggende dilemma's niet uit de weg. Aan het eind van het verhaal heb je, ook als naïeve leek, het gevoel dat je het snapt, voor eventjes toch.

Eén achilleshiel in dit verhaal, en niet van de minste : de supersonische snelheid waarmee dit vakgebied evolueert maakt het zo goed als onvermijdelijk dat er héél snel een update komt, en héél snel daarna wéér één, enzovoort enzovoort ad infinitum.

Synopsis

Introductie tot Crispr, een technologie waarmee het DNA gemanipuleerd kan worden, en welke mogelijkheden en ethsche dilemma's dat oplevert.

Leestip van Jan Matthys

De geknipte genen : hoe CRISPR onze toekomst zal herschrijven en waarom iedereen dat moet weten
Titel:
De geknipte genen : hoe CRISPR onze toekomst zal herschrijven en waarom iedereen dat moet weten
Auteur:
Hetty Helsmoortel
# pagina's:
191 p. : ill.
Uitgeverij:
Borgerhoff & Lamberigts
ISBN:
9789463931526
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Genetische manipulatie, Eugenetica, DNA