Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Zes weken die alles veranderden

25 oktober 2022

In zijn roman De grote zomer vertelt Ewald Arenz het verhaal van de eerste grote liefde van een tiener in een Zuid-Duitse stad – die op Nürnberg lijkt - in de jaren tachtig. Het verhaal wordt achteraf verteld vanuit het oogpunt van de ik-verteller – een man van middelbare leeftijd - die op het kerkhof van zijn geboortestad ronddwaalt en vol nostalgie terugdenkt aan de gebeurtenissen van een magische zomer.

Voor de 15-jarige Frieder Büchner gaat de zomervakantie niet door. Terwijl de familie op vakantie gaat, wordt Frieder naar zijn gedisciplineerde grootvader gestuurd om zich voor te bereiden op de herexamens. Bij het buitenzwembad ontmoet Frieder Beate, die even oud is. Samen met vriend Johann en zus Alma zal hij de zomer bij haar doorbrengen, domme dingen doen, een graafmachine vernielen, de eerste seks van zijn leven hebben en betrapt worden door de badmeester als ze 's nachts in het buitenzwembad inbreken. Het is dé zomer in het leven van de vier vrienden die leven volgens de leuze "Eén voor allen, allen voor één". De grote zomer is een coming-of-age-boek, met lichte verwijzingen naar wat het traditionele Duitsland van voor de Wende in die jaren bezighield. Dit tijdperk omvat nog merkbare naschokken van het nationaalsocialisme, die tot uiting komen in de familiegeschiedenis in de roman.

Voor de eerste keer in zijn leven ontmoet Frieder de liefde en voor de eerste keer in zijn leven ervaart hij van heel dichtbij de dood van een oude persoon. Deze zomer weerspiegelt het leven in al zijn volheid - geluk en verlies. Arenz kan als geen ander de typisch zomerse sfeer beschrijven zoals alleen tieners hem kunnen beleven. Hij ontrafelt bovendien heel nauwgezet het gamma aan gevoelens die met verliefdheid samengaan: twijfel, ongeduld, onevenaarbaar geluk en wanhoop. Naast de lichtheid van de jeugd weet Arenz ook de vele nuances van het leven vast te leggen.

De grote zomer is een heerlijk geschreven en knap geconstrueerd boek dat je onmiddellijk meezuigt naar de zomer van 1981. Soms grappig, soms verdrietig: uit het leven gegrepen maar bovenal een betoverende leeservaring!

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

De grote zomer
Titel:
De grote zomer
Auteur:
Ewald Arenz
# pagina's:
303 p.
Uitgeverij:
Nieuw Amsterdam
ISBN:
9789046829615
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vriendschap, Verliefdheid
Sfeer:
Bitterzoet

Gerelateerde leestips