Ellen Rutgeerts
Leestip van Ellen Rutgeerts
Lezen is reizen.

Non-fictie waar je blij van wordt

20 maart 2024

Ik wist op voorhand al dat ik hier vrolijk van zou worden. Want andere lezers hadden me al gewaarschuwd: "Lees Bregman, een boost voor je geloof in de medemens."

Dat ik nadien anders (positiever) naar de wereld zou kijken, was dus niet zo'n verrassing. Daarom nam ik het boek net uit het rek.

Wat ik niet verwacht had en me extra blij maakte, is hoe dit boek me ook lang nadat het uit was, nog verder deed nadenken. Dat komt door de schat aan informatie en analyse. Je krijgt inzichten mee uit de psychologie en archeologie, uit de wereldeconomie en -politiek, uit media-analyse en journalistiek. En elk stukje doet je stilstaan bij ideeën die je tot nu toe voor waar aannam. Wat een rijkdom aan invalshoeken!

(Veel van wat ik in de vakken sociologie-psychologie-pedagogie gezien heb, staat weer op losse schroeven. Best bevrijdend eigenlijk.)

Het leest ook heel vlot. Ik ga het aanraden aan mijn 16-jarige scholier die af en toe worstelt met schoolopdrachten rond verhandelingen. Want dit boek toont dat een redenering opbouwen, argumenten onderzoeken, aanhalen, weerleggen en terughalen niet saai moet zijn. Soms is het zowaar zelfs spannend!

Het maakt me alleszins nieuwsgierig naar meer boeken van Bregman.

Synopsis

Speurtocht naar een positief mensbeeld aan de hand van historische voorbeelden, met adviezen voor een beter samenleven.

Ellen Rutgeerts
Leestip van Ellen Rutgeerts
Lezen is reizen.

De meeste mensen deugen : een nieuwe geschiedenis van de mens
Titel:
De meeste mensen deugen : een nieuwe geschiedenis van de mens
Auteur:
Rutger Bregman
# pagina's:
521 p. : ill.
Uitgeverij:
De Correspondent
ISBN:
9789082942187
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Mensbeeld ; cultuurgeschiedenis, Sociale psychologie, Goed en kwaad, Kwaad ; cultuurgeschiedenis

Gerelateerde leestips