Sam van de Wiele
Leestip van Sam van de Wiele
Eat. Sleep. Read. Repeat.

Voer voor een nieuwe hoop

31 januari 2020

In De meeste mensen deugen probeert Rutger Bregman de lezer in een kleine 500 pagina’s te overtuigen dat de mens van nature goed is. Vijfhonderd pagina’s die waarschijnlijk heel erg nodig zijn, zou je denken. De wereld zit toch vol kwaad?

Decennialang werden we door wetenschappelijk onderzoek volgens Bregman valselijk overtuigd dat de mens een wrede aard heeft. Wetenschappers als Stanley Milgram en Philip Zimbardo hebben hier in de jaren zestig en zeventig met hun wereldberoemde experimenten heel hard aan bijgedragen. Maar Bregman degradeert hun onderzoek met feiten die je overtuigen dat de onderzoekers heel vaak de proefpersonen manipuleerden. Dat laatste is namelijk het grote probleem, als we overtuigd zijn van het gelijk en het goede van een bepaalde autoriteit, laten we ons vaak veel te gemakkelijk manipuleren.

Aan de hand van treffende voorbeelden uit de geschiedenis overtuigt Bregman je na 500 pagina’s al bij al vrij vlot van bovenstaande bewering. Of laat ik me misschien iets te makkelijk leiden door de hoop dat inderdaad alle mensen deugen? Ik weet het niet. In ieder geval is Rutger Bregmans laatste boek er eentje dat de non-fictielezer niet links mag laten liggen.

Synopsis

Speurtocht naar een positief mensbeeld aan de hand van historische voorbeelden, met adviezen voor een beter samenleven.

Sam van de Wiele
Leestip van Sam van de Wiele
Eat. Sleep. Read. Repeat.

De meeste mensen deugen : een nieuwe geschiedenis van de mens
Titel:
De meeste mensen deugen : een nieuwe geschiedenis van de mens
Auteur:
Rutger Bregman
# pagina's:
521 p. : ill.
Uitgeverij:
De Correspondent
ISBN:
9789082942187
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Mensbeeld ; cultuurgeschiedenis

Gerelateerde leestips