Een "doodgewoon" dorp
Had ik ooit eerder van Urk gehoord? Jazeker. In de jeugdserie W817 van begin deze eeuw ging Zoë in Urk studeren (psychologie). Achteraf gezien een goede mop eigenlijk, maar daar gaat het nu niet om. Mijn kennis over Urk was dus om te zeggen in feite nihil. En misschien maar goed ook. Als je al eerdere kennis over dit dorp bezat zullen de stereotypes zeker niet ontkracht worden. Afgaande op de achterflap-tekst vermoedde ik ergens dat dit wel ging gebeuren.
Desondanks is dit zeker een goed non-fictie boek. Geschreven door een journalist voelt het aan als het lezen van een groot krantenartikel. Een heel interessant, goed geschreven, makkelijk te begrijpen, goed geïnformeerd artikel. De toewijding van de schrijver is bewonderenswaardig. Iets waar niet iedereen zomaar aan kan beginnen. Ik kan me voorstellen dat ik het nog week zou uitgehouden hebben in Urk. Echter, de toewijding van de schrijver zorgt ervoor dat er een waarheidsgetrouw beeld geschetst wordt van het dorp. Iemand die de titel van journalist meer dan waard is.
Nu even over de inhoud van het boek. Zoals ik eerder zei: ik wist niks over Urk. Het streng religieuze dorp (ik zeg religieus, want eerlijk gezegd ben ik de draad van welke religie al lang kwijt) in het midden van Nederland dat precies is blijven steken een aantal eeuwen geleden. Of dat is toch het beeld van de rest van de wereld. Een dorp waar men alleen met verbijstering naar kan kijken in deze moderne wereld. “Werkelijk waar iets uit een ander tijdperk, dat zoiets dezer dagen nog bestaat! Wonderlijk.” Maar er is zoveel meer aan het dorp dan enkel dat. Tuurlijk is niet elke dorpeling de devotie zelve. Tuurlijk is er trauma, taboe, misbruik, seksisme, racisme etc. etc. Urk is geen heilig walhalla, geen Vaticaanstad waar iedereen mooi volgens de 10 geboden leeft. Het is een doodgewoon dorp (waar religie weliswaar door oude tradities nog sterker aanwezig is dan elders in de Westerse wereld momenteel) dat worstelt met de snelheid waarmee de wereld verandert.
De ontdekking van Urk is een portret van het dorp dat door velen als een curiosa gezien wordt, maar ook doet nadenken over de wereld daarbuiten en wat we daarmee moeten aanvangen.
Synopsis
De Vlaamse journalist en auteur woonde in 2019 een half jaar lang te midden van de Urkers en beschrijft het leven van deze bijzondere Nederlandse dorpsgemeenschap.