Elke Huygens
Leestip van Elke Huygens
#nevernotreading #proudbookjunkie #vertelkeleest

Hoe luid kan stilte klinken

21 oktober 2022

"Grote Achilles. Heldhaftige Achilles, stralende Achilles, goddelijke Achilles... Wat stapelen de epitheta zich op. Wij noemden hem nooit zo; wij noemden hem 'de slager'."

Het verhaal van de vrouwen uit de Trojaanse oorlog, wiens stemmen, angsten en zorgen amper aan bod komen in een vechterswereld die door mannen gedomineerd wordt.
Briseïs is één van hen, ik had nog nooit van haar gehoord. Nochtans is zij één van de vrouwen van Achilles geweest, die haar 'koos' uit de oorlogsbuit. Het boek begint dan ook met een hitsige strijd, waar haar stad Lyrnessus overmeesterd wordt door de Grieken. Alleen lees je het verhaal niet vanuit het standpunt van de vechtende mannen, maar vanuit de wachtende vrouwen, die machteloos toezien hoe hun stad verdwijnt, goed wetende dat hun lot hierna onherroepelijk verandert. Hun machteloosheid hakt er in, alsook de vernedering die hen overkomt.

"Stilte siert de vrouw," staat er meermaals te lezen in het boek. En toch klinkt die stilte hier luider dan ooit. Fantastisch boek!

Synopsis

De Ilias van Homerus, het klassieke epos over de twist tussen Achilles en Agamemnon over prinses Briseïs in de Trojaanse Oorlog, wordt verteld vanuit het perspectief van Briseïs.

Elke Huygens
Leestip van Elke Huygens
#nevernotreading #proudbookjunkie #vertelkeleest

De stilte van de vrouwen
Titel:
De stilte van de vrouwen
Auteur:
Pat Barker
# pagina's:
337 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026347023
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Grieks-Romeinse mythologie, Trojaanse oorlog, Oorlog en vrouwen

Gerelateerde leestips