Eline Creve
Leestip van Eline Creve

De val - Matthias M.R. Declercq

26 oktober 2020

Het is met verzuurde benen, een pijnlijke kont en een leeg lijf na 125 km fietsen dat ik aan De val van Matthias Declercq begin.
Of het aan die voorbereiding ligt, betwijfel ik maar dit boek sleurt me vanaf de eerste pagina mee. - ‘De Val’ vertelt het waargebeurde relaas van 5 jonge mannen die één passie delen: koers. Ze vinden elkaar in hun dromen en ambities en zo wordt het Scheldepeloton geboren. Daar, op het jaagpad langs de Schelde, van Gent naar Oudenaarde, trainen ze samen. Met succes. Iljo Keisse, Wouter Weylandt, Dimitri De Fauw, Bert De Backer en Kurt Hovelijnck worden profrenner. Het geluk lacht hen toe.
En dan haakt Isaac Gálvez tijdens de zesdaagse in Gent in het stuur van Dimi De Fauw. Hij sterft. En dan test Iljo positief en wordt meegesleurd in een proces dat eindeloos lijkt te duren. En dan slaat Kurt tijdens een trainingsrit langs hun vertrouwde jaagpad hard tegen de grond. En dan kijkt Wouter tijdens een rit in de Giro achteruit en raakt in de afdaling van een Italiaanse berg een muurtje…

Als dit fictie was zou je de auteur overdreven dramatiek verwijten. Er lijkt maar geen eind te komen aan de noodlottigheden waarmee de hoofdpersonages geconfronteerd worden.
‘Langs het jaagpad kijkt niemand nog naar de zelf getrokken sprintstreep. Nu staat er een gedenksteen, liggen er bloemen en branden er kaarsen. Renners passeren, knikken, fluisteren of maken een kruisteken.’ Wat een rauw, mooi relaas van een waargebeurd verhaal. En ondanks alles: godverdomme, koers, ’t is de schoonste sport van allemaal.

Synopsis

Vijf jongens ontmoeten elkaar bij toeval in de loop van een paar jaar, omdat ze alle vijf één doel kennen: de koers. Ze ambiëren één voor één een carrière als profrenner. Op het jaagpad langs de Schelde, van Gent naar Oudenaarde, trainen ze samen. Iljo Keisse, Wouter Weylandt, Dimitri De Fauw, Bert De Backer en Kurt Hovelijnck. Ze zijn jong, viriel, populair, en schoppen het inderdaad tot profwielrenner. Maar het leven blijkt harder dan de droom.

Eline Creve
Leestip van Eline Creve

De val
Titel:
De val
Auteur:
Matthias M.R. Declercq
# pagina's:
283 p.
Uitgeverij:
Manteau
ISBN:
9789022334713
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Wielrennen ; Vlaanderen, Weylandt, Wouter, De Fauw, Dimitri, De Backer, Bert, Hovelijnck, Kurt, Keisse, Iljo