'Vertel je verhaal, want de wereld mag nooit vergeten wat hier gebeurd is.'
Vanuit mijn eigen interesse in de oorlog, sprak dit boek me aan. En vanaf pagina 1 zat ik in het verhaal verzonken.
De verhalenverteller van Auschwitz vertelt het verhaal van een Joodse schrijfster die gevangen wordt genomen in Auschwitz. Aan de hand van haar fantasie en creativiteit vertelt ze verhalen met de hoop om de andere gevangenen terug hoop te geven en hen levenslessen aan te bieden. Levenslessen die voor Joden, maar ook voor alle mogelijke geloofsovertuigingen waardevol zijn.
Dit boek greep me vast en liet me niet los tot het uit was. Het was heftig om meegenomen te worden naar Auschwitz en de verschrikkingen hier ook mee te maken. Veel boeken blijven platonisch rond de verschrikkelijke ervaringen dat de Joden hebben meegemaakt in de concentratiekampen. In dit boek worden verschillende mensonterende situaties beschreven, waardoor je het gevoel krijgt dat je samen met de hoofdpersonages in Auschwitz gevangen zit. Desondanks alle ontberingen die de personages doormaken, blijft de hoop aanwezig, dankzij de verhalen die blijven doorverteld worden.
Ook het verhaal van de oorlog en de verschikking van de concentratiekampen moet doorverteld blijven worden. Zodat, zoals het hoofdpersonage zelf aangeeft 'we nooit mogen vergeten wat daar gebeurd is'.