Dirk Lambrecht
Leestip van Dirk Lambrecht
Al wat ik verlang van een boek is dat het mij op een gedegen manier bezighoudt en vermaakt. (Michel de Montaigne, De essays)

Spannend kat-en-muisspel

11 januari 2021

Het historisch uitgangspunt van deze knappe misdaadroman is de zaak van de drie Martelaren van Manchester. In november 1867 werden drie Fenians (Ierse nationalisten) opgehangen nadat ze de moord op een politieman in de schoenen geschoven kregen.

McGuire begint aan de vooravond van de executie, hij schept op knappe wijze een verkillende sfeer vol dreiging. Een niet te missen voorteken dat vergelding zal volgen. In het spannende fictieve vervolg komen twee mannen tegenover elkaar te staan. De Ierse politieman James O'Connor (het titelpersonage De Weigeraar) is overgeplaatst naar Manchester om jacht te maken op de Fenians. Van zijn informanten weet hij dat de nationalisten de Ier Stephen Doyle uit Amerika lieten overkomen om op spectaculaire wijze wraak te plegen. De auteur wikkelt een beklijvend kat-en-muisspel af met knappe aandacht voor karaktertekening (wat onderscheidt de twee mannen in dit ideologisch conflict van onafhankelijkheid?) en ruimtebeschrijving. Iets soberder dan Charles Dickens, maar het groezelige 19de-eeuwse Manchester komt heel nabij. De levendige dialogen zijn top. Een verfilming dient zich zo aan.

Volgens John Vervoort (recensent De Gentenaar, DSL) was De Weigeraar de beste misdaadroman van 2020.

Voor de originele Engelse versie The Abstainer kan je ook terecht in De Krook.

Synopsis

Als een Ier in 1867, ten tijde van de aardappelhongersnood in Ierland, vanuit Amerika naar Manchester komt om daar een aanslag te plegen, vindt hij een uit Dublin overgeplaatste politieman tegenover zich.

Dirk Lambrecht
Leestip van Dirk Lambrecht
Al wat ik verlang van een boek is dat het mij op een gedegen manier bezighoudt en vermaakt. (Michel de Montaigne, De essays)

De weigeraar
Titel:
De weigeraar
Auteur:
Ian McGuire
# pagina's:
343 p.
Uitgeverij:
Cargo
ISBN:
9789403197302
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Groot-Brittannië ; 19de eeuw
Sfeer:
Donker,
Hard,
Intens

Gerelateerde leestips