Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Als het verlangen afneemt

22 maart 2024

De Oost-Duitse auteur Daniela Krien beschrijft in Der Brand de relatie van Rahel en Peter, een echtpaar uit Dresden, die hun vakantieplannen in Beieren moeten laten varen vanwege een brand in hun geplande verblijf. In plaats daarvan springen ze in om hun vrienden Ruth en haar plotseling zieke echtgenoot Victor te vervangen op hun boerderij in Uckermark. De roman, waarin Krien op meeslepende wijze de complexiteit van langdurige relaties en het ouder worden onderzoekt, grijpt je direct aan. De roman omvat drie vakantieweken, waarbij elke dag van de week een hoofdstuk vormt. De lezer ontdekt alledaagse taferelen en de huwelijks(crisis) vanuit Rahels perspectief, persoonlijk verteld in de derde persoon.

Rahel, een psychotherapeut van eind veertig, worstelt met de afstand tussen haar en haar man, een oudere literatuurprofessor. De plot roept intrigerende vragen op over de toekomst van hun relatie, vooral omdat ze niet langer samen slapen. Krien slaagt erin de spanningen binnen het academische echtpaar op sublieme wijze te beschrijven, zonder de tekst te overladen. De dialogen over ouder-kindrelaties, liefde na quasi dertig jaar huwelijk en het leven op het platteland zijn treffend en herkenbaar. Zelfs de aanwezigheid van een lamme ooievaar, die vis nodig heeft, voegt een charmant element toe aan het verhaal. De kracht van Kriens proza ligt in de eerlijke en meelevende beschrijving van ogenschijnlijk doodgewone gebeurtenissen.

De auteur tekent het echtpaar dat centraal staat in de roman, op de rand van wanhoop, stilistisch vakkundig, bondig, maar vol empathie. Bijzonder knap hoe de auteur het koppel naar zelfgeorganiseerde relatietherapie in de Uckermark stuurt, waarbij ze de kern van liefde en vervreemding op indringende wijze onderzoekt. Mooie roman, vaardig en authentiek neergepend.

Synopsis

Rahel gaat met haar man Peter voor de dieren en de planten zorgen in het huis van een vriendin en daar vinden ze eindelijk de gelegenheid om hun relatieproblemen onder ogen te zien.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Der Brand : Roman
Titel:
Der Brand : Roman
Auteur:
Daniela Krien
# pagina's:
271 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Diogenes Verlag
ISBN:
9783257070484
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Huwelijk

Gerelateerde leestips