Kaat van der Haegen
Leestip van Kaat van der Haegen
Verhalen zijn vensters op de wereld maar tevens spiegels op jezelf.

Soms is nep toch echt

22 maart 2024

Zoek dit boekje niet in de boekhandel. Tenzij je tweedehands wil gaan. Je kan ook bidden voor een herdruk. En wie weet… misschien komt Zootje zelf supporteren…

Sinds het (voor)lezen van het boekje durf ik zoiets te geloven. Zootje spreekt ook tot mijn verbeelding en af en toe spits ik ook eens de oren om er zeker van te zijn of ik haar stem niet hoor. Want soms is nep toch echt!

Ze was niet echt.
Ze was een geest.
Een spookje was ze, of een engel.
Misschien een soort droom.
...

Zootje leert Tepper niet alleen omgaan met zijn lui oog maar ook met Kiko en Flam, twee asielzoekers waarmee hij in het geheim de zomervakantie doorbrengt. Wanneer ze ontdekt worden en naar een opvangcentrum gebracht worden besluit Tepper hun verhaal te vertellen.

En toch,
toch moet ik vertellen
wat er toen gebeurde.
Op die dag.
Die dag na alle dagen
dat we kaart hadden gespeeld,
...

Dit kinderboek bevat veel gelaagdheden. Waarom was hun land zwart en rood en waarom tekenden Kiko en Flam een tweede vader op de muur?

Zootje was hier legt bij jonge luisteraars (maar ze zouden ook zelf de lezers kunnen zijn) niet alleen een kiem voor meeleven maar ook voor boekenliefde. En dat is de verdienste van zowel auteur als illustrator. De tekeningen van Carll Cneut dragen trouwens verrassend goed bij aan de poëtische taal van Edward van de Vendel. Een prachtige tandem!

En oh ja… nog dit … In de Krook vind je nog één exemplaar.

Synopsis

Tepper heeft een lui oog. Daarom wordt hij gepest op school. Hij voelt zich veilig in zijn hut. Op een dag lopen er twee kinderen binnen. Vanaf ca. 8 jaar.

Kaat van der Haegen
Leestip van Kaat van der Haegen
Verhalen zijn vensters op de wereld maar tevens spiegels op jezelf.

Zootje was hier
Titel:
Zootje was hier
Auteur:
Edward van de Vendel
# pagina's:
64 p. : ill.
Uitgeverij:
De Eenhoorn
ISBN:
90-5838-246-X
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Jezelf zijn, Fantaseren, Vriendschap
Sfeer:
Gevoelig,
Warm

Gerelateerde leestips