Leestip van Geneviève Snoeck

Spectaculair, beloofd!

17 oktober 2023

Dit is niet wat er zal gebeuren is de autobiografische roman van Zita Theunynck. Ze schrijft over haar fertiliteitstraject en haar zwangerschap op een luchtige manier, ook al bestond dat traject niet altijd uit rozengeur en maneschijn.

Eerst en vooral vind ik het erg waardevol en bewonderenswaardig dat Zita haar verhaal heeft neergeschreven om het met anderen te delen. Dat alleen verdient al tonnen respect. Lorenzo en Zita leken bijna altijd positief te blijven. En wat een zalig, grappig koppel!

Dat Zita kan schrijven, valt niet te betwisten. Haar vlotte schrijfstijl zit boordevol grappige vergelijkingen en ze slaat met haar woorden de nagel op de kop. Haar verhaal bestaat uit dankbaarheid en verdriet, intens geluk en angst. En hoe al die emoties tegelijkertijd werden ervaren, heeft ze perfect beschreven.

Het verhaal speelt zich afwisselend af in heden en verleden. De hoofdstukken in het heden beginnen op 4 maart. Zita ligt in het ziekenhuis met weeënremmers in de hoop dat haar kindjes nog wat langer dan 26 weken in haar buik blijven. De hoofdstukken in het verleden gaan over het fertiliteitstraject dat Zita en Lorenzo hebben doorlopen.

Die afwisseling in tijd was heel aangenaam om te lezen. Door Zita's vlotte, luchtige schrijfstijl vlieg je door het verhaal heen. Ze heeft de gave om je op één bladzijde te ontroeren en je in lachen te laten uitbarsten. Ik dacht dat het boek door de thematiek wat zwaar zou zijn, maar dat was niet het geval. Hoewel Zita ook haar angsten, zorgen en twijfels aan het woord laat, blijft de toon van het verhaal luchtig. Heftige momenten werden bijvoorbeeld afgewisseld met hilarische verbouwmomenten. Die afwisselingen maken dat je zowel moet huilen als lachen.

Zita is erin geslaagd een eerlijk, allesomvattend relaas neer te pennen. Ze neemt je mee in de verschillende fases die ze hebben doorlopen om een gezin te kunnen stichten en je lijkt alles met hen mee te maken. Je hoopt samen met hen dat ze een kindje mogen krijgen en je hoopt dat hun twee kindjes gezond ter wereld mogen komen.

Dit boek moet gelezen worden. Het is geweldig. Of beter: spectaculair. Beloofd!

Synopsis

Een jonge vrouw die in het ziekenhuis aan een infuus met weeënremmers ligt, probeert de twee kindjes in haar buik te houden. Ze contempleert de aanstaande bevalling en de invloed daarvan op haar leven.

Leestip van Geneviève Snoeck

Dit is niet wat er zal gebeuren
Titel:
Dit is niet wat er zal gebeuren
Auteur:
Zita Theunynck
# pagina's:
413 p.
Uitgeverij:
Horizon
ISBN:
9789492958075
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Zwangerschapscomplicaties, Vruchtbaarheidsproblemen, Vroeggeboorte

Gerelateerde leestips