Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

De prijs van onconventionele levens

12 oktober 2023

In haar nieuwe essaybundel Voornamelijk vrouwen bespreekt Connie Palmen elf vrouwen en één man die zij bewondert. De titel van het boek is dus zorgvuldig gekozen. Ze schetst boeiende portretten van opmerkelijke vrouwen, zoals Virginia Woolf, Sylvia Plath, Joan Didion en Olivia Laing, waarbij ze ook reflecteert over vrouwelijkheid en schrijven en haar eigen positie als vrouwelijke auteur bepaalt. Palmen onderzoekt de diepgaande levensverhalen van deze vrouwen, variërend van worstelingen met authenticiteit, zoals bij Sylvia Plath, tot complexe relatiedynamieken, zoals met Vivian Gornick. ‘De genotzucht, het gevaarlijke leven en de dood zijn het domein van vrouwen met verbeelding’, schrijft Palmen. Een opmerkelijke uitzondering in het gezelschap is de enige man, Philip Roth. Palmen belicht de complexiteit van het waarderen van een schrijver met een temperamentvol en ontrouw karakter, vanuit het perspectief van een vrouw.

In het tweede deel van de bundel neemt Palmen de levens van Marilyn Monroe, Marguerite Duras, Patricia Highsmith en Jane Bowles onder de loep in het lange essay 'De zonde van de vrouw'. Palmen zoekt in vier korte biografische schetsen naar verklaringen voor het zelfdestructieve gedrag van deze zeer getroebleerde en begaafde vrouwen. In deze stukken treedt de verhalenverteller naar voren, waarbij ze de biografische feiten voor zich laat spreken en minder reflectie toevoegt. Ze onthult de zogenaamde zonde van de vrouw als zijnde anders willen zijn, verlangen naar een ander leven, en beschouwt dit als de zonde van alle schrijfsters.

Voornamelijk vrouwen is een intelligente essaybundel die ook uitnodigt tot het (her)lezen van de behandelde auteurs. Het is een ode aan vrouwelijk, onafhankelijk kunstenaarschap, waarbij Palmen ook haar eigen schrijverschap verkent. De bundel is een diepgaande exploratie van vrouwelijkheid, creativiteit en de prijs van een leven buiten de conventionele paden. Een absolute aanrader!

Synopsis

In een intieme verzameling essays gaat Conny Palmen in gesprek met (overwegend) schrijfsters: Virginia Woolf, Sylvia Plath, Joan Didion, Vivian Gornick, Janet Malcolm, Olivia Laing, Lola, Marilyn Monroe, Marguerite Duras, Jane Bowles, Patricia Highsmith en één schrijver Philip Roth.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Voornamelijk vrouwen
Titel:
Voornamelijk vrouwen
Auteur:
Connie Palmen
# pagina's:
179 p.
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044653977
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vrouwen, Schrijverschap, Palmen, Connie
Sfeer:
Confronterend

Gerelateerde leestips