De opgang van een middenklassengezin in de jaren zestig en begin zeventig
Er zijn romans waarvan de zin en de betekenis maar duidelijk worden op het einde. Soms zelfs in de slotzin. Andere nemen je dan weer vanaf het begin mee in hun fictieve werkelijkheid en laten je daarna niet meer los. 'Het was laat in de avond toen K. aankwam. Het dorp lag diep onder de sneeuw.' bijvoorbeeld, de eerste zinnen van Het slot van Franz Kafka.
DKW Junior, waarmee de eerste auto van zijn vader wordt bedoeld, opent met een donker beeld: 'Het is een grauwe zaterdag als we aan de Gentse Dampoort de Antwerpsesteenweg oprijden naar Sint-Niklaas.' Dan volgt een eindeloze reeks vertellingen, tussen 1965 en 1972, waarbij je telkens benieuwd bent naar de avonturen die de kleine Frank nu weer zal beleven met zijn mama en papa en talloze nonkels en tantes. Door de figuur van het kind dat in zijn eenzaamheid het doen en laten van de volwassenen uiterst nauwkeurig observeert doch maar half begrijpt, schetst de schrijver een bijwijlen pijnlijk aandoend tijdsbeeld.
Er komen enkele suggestieve scènes voor in het boek, zoals met Philippo in het zuiden. Of de loshangende gitzwarte haren van Naima in de badkuip. De vaderfiguur heeft een grote cool. De mama is warm en heel erg bezorgd. Een mooie, lieve vrouw.
De roman van Frank De Cloet is meeslepend verhaald en geschreven in een heldere stijl. Een tikje travaillistisch. De schrijver beheerst de kunst van het vertellen waardoor je benieuwd bent naar wat zal volgen. Een beetje meer poëzie en verdichting waardoor de suggestie groter wordt, had gekund. Coverontwerp en tekeningen van Serge Demaere verlenen aan het boek de luchtige, humoristische toets die hier en daar ook in de tekst opduikt.
In DKW Junior komen tal van verdwenen plaatsen en gebruiken voor zoals de scheepvaart en industrie in de omgeving van Ter Platen met de Gandamolens (Stropkaai), de binnenscheepvaart tot in het stadscentrum (Ter Platen), Estaminet Den Aanleg (Filips de Goedekaai).
Ook de wijk Zwijnaardsesteenweg/Heuvelpoort komt ruimschoots aan bod met Cinema Metro, die op de kaft staat afgebeeld, en (verdwenen) winkels: Meubelpark Heyndrickx, De Ster, boekhandel Walry.