Tine Herreman
Leestip van Tine Herreman
Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd.

Drift - Bregje Hofstede

19 februari 2020

“Er was eens een winternacht. Er was een vrouw die haar huis uit wankelde, gekromd onder een veel te zware rugzak. Die vrouw ben ik. Die nacht is nu.”

Midden in de nacht verlaat een jonge vrouw haar echtgenoot en grote jeugdliefde. Ze neemt enkel haar dagboeken mee. Haar naam is Bregje (nee, toeval bestaat niet: gebaseerd op waargebeurde feiten). Wekenlang zwerft ze rond, van de ene tijdelijke logeerplek naar de andere, terwijl ze in haar dagboeken op zoek gaat naar “de waarheid”. Maar bestaat er wel één waarheid?

We zien in deze roman een reconstructie van het leven van hoofdpersonage Bregje, aan de hand van dagboekfragmenten, stukken uit de “babyboeken” van haar ouders (die een beeld geven over hoe Bregje als kind was) en flarden uit haar eerste autobiografische roman De Welp.

Ik heb enorm genoten van de rijke taal die Bregje Hofstede gebruikt. Ze speelt met woorden, stijlen en constructies, maar het wordt nergens overdadig. Het boek roept daarnaast veel vragen op over de liefde en het leven. Wanneer is het genoeg? Wat is de druppel om een relatie te beëindigen? Wat is de waarheid, de realiteit? Antwoorden zal je niet altijd vinden in dit boek, maar dat moet ook niet. Een aanrader!

Synopsis

Een vrouw verlaat op een winteravond het Brusselse appartement waar ze met haar jeugdliefde woont en zwerft veertig dagen door de stad, terwijl ze nadenkt over haar leven en haar relatie.

Tine Herreman
Leestip van Tine Herreman
Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd.

Drift : roman
Titel:
Drift : roman
Auteur:
Bregje Hofstede
# pagina's:
397 p. : ill.
Genre:
Romans,
Dagboeken
Uitgeverij:
Das Mag Uitgevers
ISBN:
9789492478719
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Liefde

Gerelateerde leestips