Sitske De Groote
Leestip van Sitske De Groote
Moeder zei altijd: " Ontsnapping is nooit verder weg dan het dichtstbijzijnde boek." (David Mitchell, Wolkenatlas)

Een ecologische thriller van de bovenste plank

19 februari 2020

Er gebeurt iets vreemds en angstaanjagends in de zee: grote en kleine schepen verdwijnen, er worden allerlei onwaarschijnlijke nieuwe soorten ontdekt, het is plots gevaarlijk geworden om kreeft te eten,... Na een tsunami komen verschillende wetenschappers samen om zich te buigen over het fenomeen, maar de problemen zijn veel groter dan eerst gedacht...

(meer kan ik helaas niet verklappen)

Het boek is een geslaagde kruising tussen een erg spannende eco-thriller en harde science fiction, over een ongewoon onderwerp: de zee. Over het algemeen weten we meer over de ruimte dan over de zee aan onze voeten. Op één of andere manier is Schätzing erin geslaagd om diepzee wormen, oceaanstromingen en geofysica om te toveren tot onderwerpen die u niet loslaten tot aan de laatste pagina.

Doorheen de jaren zijn de ideeën uit het boek mij bijgebleven, vooral over het feit dat we maar écht kunnen bevatten wat er aansluit bij onze leefwereld. Daarnaast heb ik veel bijgeleerd over de oceanen. Als je niet houdt van breedvoerige wetenschappelijke uitleg, dan is dit boek misschien niet voor jou, maar ik heb er intens van genoten.

Tot slot nog een urban legend over "De Zwerm": het boek was uitgegeven in 2004 en was onmiddellijk een best-seller in Duitsland. Naar het schijnt heeft de uitgebreide beschrijving van een tsunami in het boek vele Duitsers het leven gered tijdens de tsunami in Zuid-Oost Azië in december 2004.

Synopsis

Na de geheimzinnige verdwijning van een Peruaanse visser stuiten wetenschappers op angstaanjagende transformaties in de plaatselijke natuur.

Sitske De Groote
Leestip van Sitske De Groote
Moeder zei altijd: " Ontsnapping is nooit verder weg dan het dichtstbijzijnde boek." (David Mitchell, Wolkenatlas)

Der Schwarm : Roman
Titel:
Der Schwarm : Roman
Auteur:
Frank Schätzing
# pagina's:
997 p.
Genre:
Thrillers
Uitgeverij:
Kiepenheuer & Witsch
ISBN:
3-462-03374-3
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Milieu
Sfeer:
Intens

Gerelateerde leestips