Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

Magische reis door adembenemende dierenwereld

28 februari 2023

Ed Yong is wetenschapsjournalist voor The Atlantic. Hij won meerdere prijzen, waaronder zelfs een Pulitzerprijs. De uitstekende vertaling van zijn boek Een immense wereld gebeurde door Menno Grootveld.

Ik beken het maar meteen: dit briljante boek is nu al mijn nummer één voor dit jaar. De auteur slaagt erin om de perfecte balans te vinden tussen wetenschappelijk en onderhoudend. Het boek bevat verscheidene wetenschappelijke uitstapjes naar delen van het geheugen waar bij menig lezer de chemie-, fysica- en biologiekennis er wellicht zeer bestoft bij ligt. Die kennis wordt grondig bijgespijkerd en up-to-date gebracht met de recentste onderzoeksresultaten. Yong verliest zich niet in de wetenschap, maar vindt vaak originele, laagdrempelige beelden om theorie bevattelijk te maken, waarbij hij verdere verdieping in een voetnoot uitwerkt. Het houdt het geheel prettig leesbaar en overzichtelijk. Wie de laatste wetenschappelijke puntjes op de i wil, kan zijn hart ophalen aan de zeer uitgebreide bronnenlijst.

In de inleiding weet de auteur de lezer meteen te fascineren via een goed uitgewerkt voorbeeld waarin vele diersoorten en hun bijzonderheden aan bod komen. Daarna wordt de lezer aan de hand van dertien hoofdstukken meegenomen naar werkelijk àlle mogelijke leefwerelden van dieren: van geur en smaak en andere voor de hand liggende zintuigen tot voor de mens moeilijker te vatten elektrische en magnetische velden. Afsluiten doet de schrijver met de invloed van de mens op de verschillende dierenwerelden.

Doorheen het boek leert de lezer anders te kijken door vaker de bril van een dier op te zetten voor hij oordeelt. De vele weetjes zijn enorm fascinerend. Tegelijkertijd behoudt de auteur de controle over zijn hoofdstukken, zodat de info helder en gestructureerd blijft. Ed Yong slaagt er bovendien in om over dit alles een sausje van humor te gieten.

Dit boek is absoluut vijf sterren waard. Het is een werkelijk schitterend werk voor wie altijd al interesse had in dieren én het slaagt er ook in om wie dat niét had warm te maken voor de vele mysteries rondom ons. De embryo’s van kikkervisjes die versneld uit het ei komen als dat ei opgegeten dreigt te worden, de parende vuurkevers midden in een inferno, ondeugende zeeotters die tafelpoten uit een tafel draaien, ballonvarende spinnen, vleermuizen die de spieren van het middenoor samentrekken als ze roepen om zichzelf niet doof te maken, … en nog talloze andere dieren zullen de lezer intrigeren en bijblijven.

Hoewel het laatste hoofdstuk ons wijst op de vele manieren waarop het gedrag van de mens de prikkels van dieren verstoort, leren verscheidene voorbeelden ons ook hoe we de diversiteit van onze immense wereld kunnen bewaren. Het maakt het boek naast leerrijk ook een oproep tot verantwoordelijk gedrag en een inspiratiebron.

Met dank aan Atlas Contact voor het recensie-exemplaar.

Synopsis

Wetenschappelijke inzichten in de zintuiglijke waarneming van uiteenlopende diersoorten.

Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

Een immense wereld : hoe dierlijke zintuigen de verborgen dimensies om ons heen onthullen
Titel:
Een immense wereld : hoe dierlijke zintuigen de verborgen dimensies om ons heen onthullen
Auteur:
Ed Yong
# pagina's:
447 p., [32] p. foto's
Uitgeverij:
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN:
9789045044200
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Zintuigen ; dieren

Gerelateerde leestips