Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Complex maar boeiend verhaal vol magische elementen

28 februari 2023

De onsterfelijken van Teheran is een familiegeschiedenis, een sprookjesachtige vertelling en een geschiedkundig werk in één. Een kroniek over een land dat geteisterd wordt door oorlog, honger en politieke onrust. Overgoten met een flinke portie magisch realisme.

Het is het levensverhaal van Ahmad, een man in Iran, dat zich afspeelt vanaf de Tweede Wereldoorlog tot aan de nasleep van de grote oorlog met Irak. Verder gaat het over de grote omwentelingen op politiek en geestelijk gebied met alle ellende die daar onlosmakelijk mee verbonden is.

We volgen het turbulente leven van Ahmad, die op tienjarige leeftijd zijn stem verliest door een traumatisch gebeuren. Hij weet het er op school goed af te brengen en hij krijgt een steeds hechtere band met Sara, de zus van zijn vriend. Dit is tegen de zin van zijn invloedrijke familie en Sara verdwijnt via een zijpoortje, het lot van zoveel vrouwen in Iran.

Ahmad ontpopt zich tot dichter, het is zijn manier om zich te uiten. Hij krijgt een zekere bekendheid. Zijn voordrachten gaan op een bijzondere manier: hij beweegt zijn mond en iemand anders is zijn stem. Het is een manier van presenteren die hij ook in zijn latere leven zal volhouden als hij in de politiek belandt.

De gedichten vormen één van de magische elementen. Zijn woorden geven licht en als ze op de juiste manier worden uitgesproken of geschreven, ontbranden ze vanzelf en kunnen ze de sterkste sloten openbreken. Dit komt goed van pas tijdens de opstand tegen het repressieve bewind van de sjah.

Een ander magisch element en rode draad doorheen het verhaal: de katten! Volgens een eeuwenoude sage hebben zij een langlopend conflict met de mensheid. De eerste mensen hebben de kattenkoning gedood en sindsdien zijn de katten uit op wraak. Hun uiteindelijke doel is ook de mensenkoning van zijn troon te stoten. Daarom vervullen zij ook een belangrijke rol bij de revolutie tegen de Iraanse vorst, de sjah.

Het verhaal is zeer complex door de veelheid aan personages en verhaallijnen. Het is alsof de schrijver zoveel mogelijk thema’s en gebeurtenissen in het boek wou proppen, iets wat eigenlijk typisch is voor een debuutroman. Het is ook ingewikkeld doordat de gebeurtenissen op persoonlijk vlak in het leven van Ahmad en zijn familie worden afgewisseld met geschiedkundige gebeurtenissen enerzijds en magische elementen anderzijds.

Het verhaal is natuurlijk ook gesitueerd in een cultuur die wij niet goed kennen en door de veelheid aan informatie en plots moet de lezer echt wel constant gefocust blijven. Maar door de beeldende en vlotte stijl is het boek best te genieten en het is zeker met glans geslaagd als ambitieus debuut.

De titel

De familie van Ahmad is gezegend met onsterfelijkheid. Deze onsterfelijkheid van de oudste zonen slaat telkens een generatie over. Ahmad, zijn opa Khan en diens opa Agha kunnen niet sterven. Dat lijkt een zegen, maar eeuwig leven blijkt in werkelijkheid eerder een vloek, want de zonen uit de tussenliggende generaties sterven dan net op jonge leeftijd.

Synopsis

Familiekroniek die zich afspeelt in de periode vanaf de Tweede Wereldoorlog tot en met de nasleep van de Iraans-Iraakse oorlog (1980-1988) en verhaalt over de conflicten tussen een familie en de plaatselijke geestelijken en tussen de aanhangers van de sjah en de aanhangers van ayatolla Khomeini.

Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

De onsterfelijken van Teheran
Titel:
De onsterfelijken van Teheran
Auteur:
Ali Araghi
# pagina's:
447 p.
Uitgeverij:
Nieuw Amsterdam
ISBN:
9789046827529
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Iran, Magisch-realisme

Gerelateerde leestips