Onvermoeibaar meesterwerk
In het ambitieuze Een jaar uit het leven van Gesine Cressphal van Uwe Johnson volg je – van 20 augustus 1967 tot 20 augustus 1968 - dag na dag de nieuwsberichten, herinneringen en gesprekken van de Duitse emigrante Gesine Cresspahl in New York.
Elke dag neem je samen met haar de metro en lees je over haar schouder mee in de berichtgeving van de New York Times over onder meer de Vietnam-oorlog, de rassenrellen en de moorden op Martin Luther King en Robert Kennedy.
Tegelijkertijd laat ze zich ‘on the record’ door haar dochter uitvragen over haar jeugdjaren in het (fictieve) Duitse plaatsje Mecklenburg – hoe het leven er was, eerst onder het bewind van de nazi’s in de jaren 30, later onder het bewind van de Sovjets en de Stasi.
Uwe Johnson gunt de lezer in dit meesterwerk van bijna 1600 pagina’s lang geen enkele pauze. Hij wisselt voortdurend van perspectief, van stijl en graaft onvermoeibaar secundaire verhaallijnen uit. Hij brengt zo niet alleen Gesine Cresspahl, maar een volledige eeuw tot leven.
Synopsis
Lotgevallen van een naar de Verenigde Staten geëmigreerde Oost-Duitse vrouw en een relaas van veertig jaar Duitse geschiedenis, tegen de achtergrond van de stormachtige historische ontwikkelingen rond 1968.