Charlotte Vandamme
Leestip van Charlotte Vandamme
nieuwsgierigheid

Een mooi eerbetoon door Marc Dubois

23 maart 2020

Geboren in Oostende, ken ik het P.T.T-gebouw van kindsbeen af. Het voormalige Post- en Telegrafiegebouw met haar blauwe hardsteen aan de ingang en de drie zware bronzen draaideuren maakte toen al indruk. Het is het meesterwerk van de Gentse architect Gaston Eysselinck. Bovenaan de voorgevel staat het bronzen beeldhouwwerk van de bevriende beeldhouwer Jozef Cantré: ‘De Communicatiemedia’, of ‘Eenheid van de wereld door de Telefonie, Telegrafie en Postverkeer’.

Onlangs verscheen een uitstekende monografie over de intrigerende architect Eysselinck door Marc Dubois. Met nooit eerder gepubliceerde tekeningen en knappe foto’s door Filip Dujardin.

In 1923 startte Gaston Eysselinck als 16-jarige zijn opleiding aan de Gentse Koninklijke Academie, waar hij later ook les gaat geven. Hij kwam er in contact met de avant-garde, de Russische architectuur en het werk van Le Corbusier. In 1930 was hij als jonge architect aanwezig op het legendarische CIAM-congres in Brussel, hij staat er op de foto samen met de protagonisten van de Europese avant-garde; waaronder Ludwig Mies van der Rohe, Le Corbusier en Walter Gropius.

Slechts een klein aantal van zijn ontwerpen werd gebouwd en dit waren meestal huizen. Zijn eigen woning met atelier in Gent, samen met woning Peeters in Deurne gelden volgens Marc Dubois als manifest voor het Nieuwe Bouwen.
Het P.T.T.-gebouw in Oostende was Eysselincks enige publieke gebouw, en als overtuigd socialist gaf dit de mogelijkheid zijn maatschappelijke visie gestalte te geven.

Huib Hoste, een sleutelfiguur van het Nieuwe Bouwen in Vlaanderen, typeerde de persoon en het werk van Eysselinck: “Het is nuchtere, zakelijke architectuur. Doch niet eenieder zou het op die wijze kunnen. Men voelt dadelijk aan dat hier iemand aan het werk is die het architectuurgevoel in zich draagt, die het spel van open en dicht, van licht en schaduw machtig is. En toch is in dit werk alles beheerst; men voelt er niet enkel ritme doch ook tucht.”

In 1937, op zijn dertigste, kreeg Eysselinck de Van de Ven prijs architectuur, de belangrijkste architectuurprijs in België.

In december 1953 stapte hij uit het leven. De grote tegenkantingen tijdens de bouw van het P.T.T.-gebouw speelden volgens Marc Dubois mee, maar waren niet de ultieme reden. In oktober 1953 overleed de vriendin van Eysselinck na een korte ziekte. Met dit verlies kon hij niet leven.

Dit boek presenteert niet alleen op overtuigende wijze het oeuvre van de hartstochtelijke functionalist Eysselinck, het geeft ook de boeiende context weer waarin dit tot stand kwam. Een mooi eerbetoon.

Charlotte Vandamme
Leestip van Charlotte Vandamme
nieuwsgierigheid

Titel:
Gaston Eysselinck : 1907-1953 : in de voetsporen van Le Corbusier : een hartstochtelijke functionalist
Auteur:
Marc Dubois
# pagina's:
327 p. : ill.
Uitgeverij:
Snoeck Publishers
ISBN:
9789461615671
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips