Greet Nachtegaele
Leestip van Greet Nachtegaele
De wereld is een boek ...

Je vrijheid borduren in het interbellum

26 oktober 2020

Violet is 38 en alleen. Haar verloofde en broer zijn gesneuveld in de eerste wereldoorlog, en net zoals zoveel andere vrouwen blijft ze achter want er zijn nauwelijks nog huwelijkskandidaten.

Ze vindt een baantje als typiste in Winchester, ze wil absoluut af van een onmogelijke moeder, ook al weet ze dat ze als ongetrouwde dochter de plicht heeft voor haar te zorgen. In Winchester sluit ze aan bij een groepering van vrouwen die knielkussens borduren voor de kathedraal. Ze komt er tot ontplooiing en heeft het gevoel op die manier een stempel te drukken op de toekomst. Ze leert er andere vrouwen kennen en komt in contact met de klokkenluiders. Vooral Arthur, 20 jaar ouder en gehuwd, weet haar in te palmen. Ze moet haar mannetje staan, ontfermt zich over twee vriendinnen die door iedereen in de steek worden gelaten omdat er vermoed wordt dat ze een lesbische relatie hebben, ze moet zich verzetten tegen een man die haar stalkt en vindt dat ze een makkelijke prooi moet zijn ...

Het boek vertelt hoe alleenstaande vrouwen nauwelijks kansen kregen, niet genoeg verdienden om onafhankelijk te kunnen leven en uitgespuwd werden door de goegemeente, zeker als ze een kind hebben. Het is onwezenlijk en ondenkbaar dat je, omdat je vrouw bent, verplicht wordt voor je ouders te zorgen of te trouwen en een gezin te stichten. Alles wat van dit rechte pad afwijkt, is ondenkbaar en wordt afgekeurd.

Tracy Chevalier vertelt zonder standpunten in te nemen, maar ze geeft je wel een gevoel in een onwezenlijke wereld terecht te komen. Gelukkig hebben dappere voorgangsters al voor heel wat emancipatie gezorgd.

In dit boek komt het alledaagse verleden kleurrijk tot leven.

Synopsis

In 1932 verandert het leven van een Engelse vrouw als ze zich aansluit bij een borduurvereniging.

Greet Nachtegaele
Leestip van Greet Nachtegaele
De wereld is een boek ...

Een losse draad
Titel:
Een losse draad
Auteur:
Tracy Chevalier
# pagina's:
334 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Orlando
ISBN:
9789493081314
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Alleenstaande vrouwen

Gerelateerde leestips