Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

De fantasie van een vroegrijpe tiener

21 maart 2022

Bernlef overleed in 2012 twee weken na het insturen van het manuscript van Een onschuldig meisje. De relatief korte roman gaat over Jos, een jonge onderwijzer, die door een dertienjarige leerlinge wordt beschuldigd van seksueel misbruik. De geenszins onschuldige Lucille verspreidt het gerucht dat ze op een afgelegen plek seks heeft gehad met Jos. Haar fantasie gaat met haar aan de loop en escaleert. De consequenties hiervan heeft ze niet gewild noch voorzien. Zowel Lucille als Jos zullen uit het bekrompen dorp moeten vertrekken. Bernlef onderbreekt ondertussen de verhaallijn met uitweidingen over de geschiedenis van het dorp en de fascinatie van Jos hiervoor.

De auteur schept met weinig woorden een sfeer. Vanaf de eerste bladzijde zit je in het verhaal. Behalve het feit dat Bernlef de sfeer en omgeving heel beeldend beschrijft, tekent hij ook heel duidelijk alle karakters. Hij weet de vinger te leggen op de machteloosheid van Lucille en Jos. Een onschuldig meisje wordt nooit oppervlakkig. In een ontroerende stijl met tal van subtiele beschrijvingen maar zonder ooit langdradig te worden, beweegt het verhaal zich mooi afgerond naar het einde toe. Graag gelezen.

Synopsis

Een jonge basisschoolleraar in een klein dorp wordt door manipulaties van een meisje in zijn klas verdacht van seksueel misbruik.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Een onschuldig meisje
Titel:
Een onschuldig meisje
Auteur:
J. Bernlef
# pagina's:
165 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Querido
ISBN:
9789021456263
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Leugens, Puberteit, Verleiding
Sfeer:
Confronterend

Gerelateerde leestips