Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Een staat van geestelijke extase

13 juni 2024

In 2023 verscheen een prachtige heruitgave van Extaze, de derde roman van Louis Couperus. Dit boek volgt Cecile van Even, een jonge weduwe en moeder van twee zoons. Na de dood van haar man brengt ze haar dagen door met de zorg voor haar kinderen, het schrijven van brieven aan haar zus in Indië, en het wegzakken in melancholie. Haar leven verandert echter wanneer ze Taco Quaerts ontmoet. Hoewel ze aanvankelijk niets van hem moet weten, ontwikkelt ze uiteindelijk een platonische relatie met deze sportieve rokkenjager. Samen bereiken Taco en Cecile een staat van geestelijke extase, een mystieke ervaring die hen boven het alledaagse uittilt.

Deze nog steeds vlot leesbare roman is een van de belangrijkste voorbeelden van het eind-negentiende-eeuwse sensitivisme, waarbij het persoonlijke en zintuiglijke centraal staan. Het onthult Couperus' subtiele blik op het innerlijk van de mens en is een fijnbesnaard, puur verhaal over de breekbaarheid van een beginnende liefde. Het boek biedt een diepgaande verkenning van menselijke emoties en ervaringen en toont zowel Couperus’ meesterschap over de taal als zijn diepe psychologische inzicht.

De nieuwe uitgave bevat een inleiding van Couperus-expert Bas Heijne en is de eerste editie met illustraties van Carel de Néree tot Babberich, die in een nawoord door De Nerée-biograaf Sander Bink worden toegelicht. Dit is zonder twijfel de mooiste uitgave ooit van deze klassieker uit 1892. Extaze biedt een unieke leeservaring en een schitterende inkijk in het werk van een van Nederlands grootste schrijvers. De combinatie van Couperus’ meesterlijke taalgebruik, zijn subtiel psychologisch inzicht en de prachtige illustraties maken deze editie tot een absolute must have voor zowel nieuwe lezers als doorgewinterde fans. Graag gelezen.

Synopsis

Tussen een qua temperament zeer verschillende man en vrouw ontstaat een korte, maar hevige passie. Uitgave in de oude spelling.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Extaze : een boek van geluk
Titel:
Extaze : een boek van geluk
Auteur:
Louis Couperus
# pagina's:
133 p. : ill.
Uitgeverij:
Uitgeverij HetMoet
ISBN:
9789083312620
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Liefde

Gerelateerde leestips