Jan Stevens
Leestip van Jan Stevens
Boeken zijn slechts dragers van een verhaal. Verhalen blijven in mijn hoofd.

Creepy & beklemmend

24 april 2024

Stemmen in het duister kreeg als extra aankondiging ‘Maud O’Connor II’, het was mij ontgaan dat rechercheur Maud dezelfde was als in het boek Heeft iemand Charlotte Salter gezien? Toen ik die recensie nog eens herlas zag ik dat ik toen op het einde schreef dat ik graag iets meer zou lezen over Maud, bij deze dus. Ik ben opnieuw erg enthousiast over deze nieuwe thriller van Nicci French, alhoewel de vorige twee mij toch wat waren tegengevallen maar dit is weer een echte Nicci French.

Nancy, 32 jaar had eindelijk haar droom kunnen waarmaken, een eigen restaurantje waar ze dan ook keihard werkte en nooit vrijaf of vakantie nam. Door dit helse tempo belandt ze in een psychose en verliest door een opname in de psychiatrie niet alleen haar restaurant maar ook het appartement dat ze samen had met Felix haar vriend, haar vrienden, zelfrespect, vertrouwen en levensvreugde. Enkel haar vriend Felix blijft haar trouw en liefdevol behandelen. Ze verhuizen naar een vervallen huis aan de ander kant van London aan Fielding Road. Er wonen nog andere personen in hetzelfde gebouw en kort na hun intrek in het huis wordt een medebewoonster dood aangetroffen. Zelfmoord is de conclusie van de politie. Nancy denkt daar anders, maar wie gelooft iemand met een psychisch verleden. Eens gek, altijd gek? Maud O’ Connor blijft ook wroeten in deze zaak en net zoals in het vorig boek heeft ze weer af te rekenen met een onwillig politieteam.

Er heerst vanaf het begin een creepy, beklemmende sfeer vooral door de onmacht van Nancy, ze weet niet hoe ze zich moet gedragen om niet als psychotisch over te komen. Ze neemt zelf contact op met de psychiatrie om de dosis medicijnen aan te passen en met haar therapeute voor extra gesprek.
Ik was enorm gepakt door dit verhaal, het is doordacht en je gaat mee in de cyclus van waanbeelden en werkelijkheid. Nicci French slaagde er in om die gespannen sfeer niet te laten verslappen en de aandacht van de lezer te behouden. Mannen wees gewaarschuwd, de meeste mannen in dit boek deugen niet, het zijn alfamannetjes, haantjes, dominant en vrouwonvriendelijk.

Jan Stevens
Leestip van Jan Stevens
Boeken zijn slechts dragers van een verhaal. Verhalen blijven in mijn hoofd.

Stemmen in het duister
Titel:
Stemmen in het duister
Auteur:
Nicci French
# pagina's:
443 p.
Genre:
Romans,
Thrillers
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026366413
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Intens

Gerelateerde leestips