Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

De ontdekking van de datingapp

26 maart 2024

Gedeelde liefde is een diepgaande roman die de dynamiek van een open huwelijk verkent, terwijl het boek verweven is met intermezzo’s van kunstexposities, performances en installaties, waardoor het kunst en leven op boeiende wijze samenbrengt. Geschreven door de Franse kunsthistorica Sophie Berrebi, speelt deze Amsterdamse roman zich oorspronkelijk af in 2014, waar Amsterdam dient als een proeftuin voor de opkomende internetplatforms.

Gabrielle Bloom leidt een aantrekkelijk leven in Amsterdam. Ze is welgesteld en cultureel onderlegd, pendelend tussen haar baan waarbij ze kunstenaars bij een stichting ondersteunt, dineert met haar internationale vriendengroep, en vergadert in prachtige cafés en restaurants door de hele stad. Zij en haar man Anton hebben een gelukkig huwelijk, een jonge zoon en een comfortabel huis. Ze hebben ook een open relatie en Gabrielle grijpt de kans die een nieuwe datingapp biedt om verschillende seksuele ontmoetingen te hebben. Met plotseling een bijna onbeperkt aantal potentiële partners beschikbaar, ontwikkelt ze snel een voorliefde voor de opwinding van een kortstondige seksuele ontmoeting. In eerste instantie lijken de dingen boeiend en ongecompliceerd wanneer ze van de ene afspraak naar de andere gaat. Ontstaan er echter emotionele banden, dan worden dingen snel ingewikkelder en minder eenvoudig.

Deze roman ontwijkt conventionele clichés en neemt Gabrielle mee op een meer genuanceerde reis, variërend van losse ontmoetingen tot emotioneel verstrengelde relaties. Naast Gabrielles seksuele ervaringen, zijn er ook diepgaande overpeinzingen over de invloed van datingapps op menselijk gedrag. Deze introspectieve momenten worden tegenwicht geboden door haar werk aan een tentoonstelling die de relatie tussen technologie en het menselijk lichaam onderzoekt.

Gedeelde liefde is prachtig geschreven, zinnelijk en sensueel, waarbij Gabrielles intense seksuele ervaringen naadloos samenvloeien met haar artistieke observaties van een lichaam, een kamer, een uitzicht op de gracht. Er zijn geen dramatische plotwendingen in Gedeelde liefde. Het verhaal kent geen dramatische plotwendingen, maar biedt een verkenning van hoe losse seks intrigerend, onthullend en complex kan zijn, terwijl ook opwindend. Gesitueerd tijdens één intens en transformerend jaar, doordrenkt met kunst, seks en filosofie, biedt de roman een unieke en radicale herinterpretatie van menselijke relaties, en een teder en ontroerend portret van de vele facetten van liefde. Als een verfrissend literair debuut brengt Gedeelde liefde kunst, de stad Amsterdam, een open huwelijk en ware liefde op vernieuwende wijze samen.

Ik ontdekte Sophie Berrebi tijdens Saint Amour op 14 februari 2024 toen ze een stukje uit de - oorspronkelijk in het Engels geschreven - roman kwam voorlezen.

Synopsis

Een kunstcurator met een open huwelijk ontdekt een nieuwe datingapp waardoor er een wereld voor haar opengaat, maar ze ook tegen de grenzen aanloopt van haar vermogen om lief te hebben.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Gedeelde liefde
Titel:
Gedeelde liefde
Auteur:
Sophie Berrebi
# pagina's:
246 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Spectrum
ISBN:
9789000387960
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Kunst, Huwelijk, Gezin, Polygamie
Sfeer:
Intens,
Kleurrijk

Gerelateerde leestips