Geraard van Heudsen
Leestip van Geraard van Heudsen
ik verdrink op alle mogelijke manieren in Literatuur

Gormenghast

9 maart 2020

Deze trilogie gaat over een familie in een kasteel. Nu ja, Familie ? Het is een bonte verzameling excentrieke en kleurrijke figuren. Zij wonen in een stad/kasteel dat vol eigenaardige bouwsels staat. Dit alles leidt tot een wat surrealistische beschrijving.Het leven is er geregeld via zeer strikte regels (welk ei eet ik 's ochtends, welke kledij draag ik vandaag, ..)

Deze strikte regelmaat wordt overhoop gehaald. Een eerste feit is de geboorte van Titus Groan, de nieuwe Earl. De boeken volgen zijn jeugd tot hij oud genoeg is om Earl te worden van Gromenghast. Maar dan na allerlei gebeurtenissen, neemt hij zijn eigen lot in handen.

Een tweede feit draait rond een keukenhulp. Hij ontsnapt aan de keuken en de kok. Hij zorgt er ook voor dat allerlei gebeurtenissen de regelmaat intens verstoren. Er vallen zelfs doden.

In feite stelt de auteur de Engelse, geregelde maatschappij aan de kaak. Dit doet hij door een confrontatie tussen een aristocratische levenswijze en een anarchistische zoektocht naar macht.

Dit boek is geen makkelijke klus. Geschreven doorheen het interbellum en gepubliceerd in het Verenigd Koninkrijk in 1946 is het lijvige Turf. De taal is een typisch traag, bombastisch Engels (vertalingen bestaan). De figuren zijn meestal surrealistisch in hun doen en laten en zijn onverstaanbaar vreemd. Ook de wijze waarop hij kamers, gebeurtenissen en personen beschrijft durft wat gewaagd over te komen. De Bibliotheek bezit de drie delen in het Nederlands. Mij lijkt het leuker en uitdagender om de oorspronkelijke Engelse versie te lezen.

Geraard van Heudsen
Leestip van Geraard van Heudsen
ik verdrink op alle mogelijke manieren in Literatuur

Titel:
The Gormenghast Trilogy
Auteur:
Mervyn Peake
# pagina's:
953 p.
Genre:
Fantasy
Uitgeverij:
Vintage
ISBN:
0-09-928889-3
Materiaal:
boek

Gerelateerde leestips