Dirk Lambrecht
Leestip van Dirk Lambrecht
Al wat ik verlang van een boek is dat het mij op een gedegen manier bezighoudt en vermaakt. (Michel de Montaigne, De essays)

Spanning troef

9 maart 2020

Hoe het kaf van het koren scheiden in het enorme aanbod van spannende boeken? Al bijna 40 jaar lang is de jaarlijkse Detective en Thrillergids van Vrij Nederland voor mij een baken van vertrouwen. Sinds 2014 kiest de jury ook de VN-Thriller van het jaar, een vijfsterrenboek met dat ene beetje extra: origineel thema, slimme vertelvorm of wending. Ster van het noorden van D.B. John was in 2019 de uitverkorene.

Via drie beklijvende protagonisten geeft de auteur een heel boeiende kijk in het ongemeen harde leven in Noord-Korea: de Amerikaanse Jenna Williams van wie de tweelingzus twaalf jaar eerder op een Zuid-Koreaans strand verdween, mevrouw Moon die met illegale handeltjes probeert de honger te verdrijven maar in het vizier komt van de Bowibu, de zeer gevreesde geheime politie en tot slot luitenant-kolonel Cho die op diplomatieke missie naar New York gestuurd wordt om de Amerikaanse aap peper in zijn kont te stoppen. (p. 80)

Ben je liefhebber van hoogst spannende plots? De manier waarop de auteur de verhaallijnen verweeft en tegelijkertijd de spanning tergend opdrijft, zal je zeker bekoren.

Een pluspunt is de toelichting van D.B. John aan het einde van het boek. Veel aspecten van Noord-Korea zijn vreemder dan verdichtsels, dus lezers willen misschien wel weten welke elementen van de roman op feiten berusten. (p. 431) Het zijn er veel meer dan je wellicht voor mogelijk houdt.

De originele Engelse versie is ook beschikbaar in De Krook.

Synopsis

Een Amerikaanse vrouw van Koreaanse afkomst probeert in Noord-Korea iets te weten te komen over haar zus die twaalf jaar tevoren vanaf een strand in Zuid-Korea door Noord-Koreaanse commando's ontvoerd werd.

Dirk Lambrecht
Leestip van Dirk Lambrecht
Al wat ik verlang van een boek is dat het mij op een gedegen manier bezighoudt en vermaakt. (Michel de Montaigne, De essays)

Ster van het noorden
Titel:
Ster van het noorden
Auteur:
D.B. John
# pagina's:
445 p.
Uitgeverij:
Cargo
ISBN:
9789403118703
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Noord-Korea

Gerelateerde leestips