Leestip van Anne van Cleemput

Een goed verhaal is beter dan een slechte waarheid

13 maart 2024

Begin veertiende eeuw. Eusebius ( Sebi zoals hij liever genoemd wordt) sluit vriendschap met een vreemdeling die net in het dorp is aangekomen. Die man wordt Halfbaard genoemd omdat zijn gelaat en lichaam aan één kant verminkt zijn door littekens van brandwonden.

Halfbaard is een intelligente man, die veel levenswijsheid bezit en Sebi op vele vlakken inzicht bijbrengt.

Sebi verteld nuchter en soms ook humoristisch over wat het middeleeuwse leven beroert : geloof, bijgeloof (vooral in de duivel), macht en het misbruik ervan door de hoge heren en de clerus, en de goedgelovige onmacht van het gewone volk.

Gaandeweg ontdekt Sebi dat hij een verhalenverteller wil worden. In bijna elk hoofdstuk van dit kleurrijke boek wordt wel ergens een verhaal verteld, al dan niet echt gebeurd. Want de middeleeuwse mens houdt van een goed verhaal, zoals iederen zeker ? Vaak worden die verhalen meer geloofd dan de simpele waarheid.Daar legt Lewinsky de link met onze tijd, waar gefingeerd nieuws vaak ook interessanter is dan het echte nieuws.

Het boek leest als een langgerekt sprookje of zelfs een avonturenroman. Ik kon het niet wegleggen, en als het geen 595 pagina's lang was geweest, had ik het in één ruk willen uitlezen. Een verrassende ontdekking !

Synopsis

Een jongen in een Zwitsers dorpje aan het begin van de 14e eeuw beschrijft als een onschuldige toeschouwer het leven om hem heen.

Leestip van Anne van Cleemput

Halfbaard : roman
Titel:
Halfbaard : roman
Auteur:
Charles Lewinsky
# pagina's:
595 p.
Uitgeverij:
Meridiaan uitgevers
ISBN:
9789493169562
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Middeleeuwen, Vertelkunst, Verbeelding
Sfeer:
Kleurrijk

Gerelateerde leestips