Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Briljante mix van geschiedenis, spanning en romantiek

14 maart 2024

Schip der Zielen is het derde deel van de serie Tijden van vuur, maar kan perfect als losstaande roman worden gelezen, ook al grijpt de auteur af en toe terug naar eerdere gebeurtenissen uit de vorige boeken. Maar mij stoorde dit niet, integendeel is het een motivatie om ook de eerste delen van dit familie-epos te gaan lezen.

De Britse Kate Mosse is gekend voor haar historische romans die worden gekaderd in een dramatische familiegeschiedenis. De auteur moet heel wat research hebben gedaan naar de zeventiende-eeuwse zeevaart, schepen, rederijen en de ‘Vereenigde Oostindische Compagnie’. Onder andere ook het Amsterdam uit die tijd, het hervormingsgezinde La Rochelle, de Canarische eilanden, de opkomst van de slavenhandel en de Spaanse inquisitie worden in het verhaal verwerkt. Het leest als een draaikolk van gebeurtenissen tegen een historische achtergrond.

Dit prachtig geschreven boek is een stilistisch pareltje met een sterke inhoud. Het deed me denken aan de werken van Dan Brown. Het verhaal is meeslepend en ook al speelt het zich af in het begin van de zeventiende eeuw, worden er veel (nog altijd) hedendaagse thema’s behandeld: feminisme, seksisme, criminaliteit, homoseksualiteit, verraad, corruptie … Het is een verhaal vol onderhuidse spanning en unieke sfeerschepping.

Het open einde met een verrassende cliffhanger doet vermoeden dat het verhaal nog niet af is. Het is evident dat Tijden van vuur geen trilogie wordt zoals haar eerdere Languedoc-trilogie, maar dat er een vierde verhaal volgt over de familie Joubert. We mogen hopen dat dit een boek wordt met even veel ‘vaart’ als Schip der Zielen.

Synopsis

De moedige bemanning van het Schip der Zielen bevrijdt in 1621 mensen die door zeerovers tot slaaf zijn gemaakt. De dappersten onder hen zijn vrouwen die in vermomming leven en hun ware identiteit verborgen moeten houden.

Linda De Geest
Leestip van Linda De Geest
We all have our time machines, don’t we? Those that take us back are memories … And those that carry us forward, are dreams. (H.G. Wells, The Time Machine)

Schip der zielen
Titel:
Schip der zielen
Auteur:
Kate Mosse
# pagina's:
427 p.
Uitgeverij:
Boekerij
ISBN:
9789022583777
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vrouwen ; 17de eeuw, Lesbische vrouwen, Zeeroverij
Sfeer:
Intens,
Kleurrijk

Gerelateerde leestips