Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Scherp, humoristisch en origineel

7 april 2020

Het doorboorde hart is een typische ‘Amélie Nothomb’-roman: scherp, humoristisch en origineel. In amper 135 pagina’s zet Nothomb een pijnlijk en prachtig verhaal neer over een leven zonder moederliefde en hoe dit je voor altijd tekent. Ondanks het gewicht van het onderwerp is Het doorboorde hart een vlotte en bij vlagen grappige roman. Een heftig verhaal dat in korte, treffende zinnen is neergepend.

In Het doorboorde hart staat de moeder-dochterrelatie centraal. Diane is bij haar geboorte al zo mooi dat de moeder, de heel aantrekkelijke Marie, alleen afgunst voelt. Zij verzorgt haar, maar schenkt haar geen liefde. De volgende twee kinderen ontvangen wel heel veel liefde. Diane verdraagt dat niet; ze wordt verder opgevoed door haar grootouders. Later raakt Diane bevriend met Olivia, een succesvolle vrouw die een wetenschappelijke carrière combineert met het moederschap. Diane helpt Olivia om hoogleraar te worden, maar wordt eigenlijk gewoon gebruikt. Olivia heeft een verwaarloosde dochter, een meisje voor wie Diane een zwak opvat. Na verloop van tijd ontdekt Diane steeds meer overeenkomsten tussen Olivia en haar eigen moeder. Het komt uiteindelijk tot een breuk tussen beide vrouwen. Het einde stelt niet teleur, Nothomb komt er verrassend uit de hoek.

Het doorboorde hart leest als een modern sprookje. Door de donkere humor, de excentrieke personages met psychologische diepgang, de scherpe observaties en fraaie beschrijvingen boeit deze intense roman tot de laatste pagina. Een absolute aanrader!

Synopsis

Een geneeskundestudente die zonder liefde is opgegroeid, leert een docente cardiologie kennen. Wanneer die haar dochter blijkt te verwaarlozen, neemt hun vriendschap een verrassende wending.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Het doorboorde hart
Titel:
Het doorboorde hart
Auteur:
Amélie Nothomb
# pagina's:
143 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Xander
ISBN:
9789401608541
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Moeder-dochterrelatie
Sfeer:
Bitterzoet,
Donker

Gerelateerde leestips