Grensverleggende sciencefictiontrilogie uit China
We speuren de kosmos af op zoek naar sporen van intelligent buitenaards leven. Maar is dat wel zo’n goed idee? En waarom hebben we nog altijd niets gevonden, in dat onmetelijke heelal waar het toch moet krioelen van het leven? Beide vragen krijgen een mogelijk antwoord in de science-fictiontrilogie Het Drielichamenprobleem, Het donkere woud en Het einde van de dood, van de Chinese schrijver Liu Cixin.
Aliens hebben een oogje op onze planeet. Een klassiek SF-scenario, maar daar houdt de gelijkenis met andere werken in het genre op. Want het duurt nog een hele tijd voor ze hier zijn en we komen zelfs nooit te weten hoe ze eruitzien. Hoe gaat de mensheid ondertussen als underdog om met de dreiging van een geavanceerder beschaving? Psychologisch, militair, strategisch, politiek, technologisch… Vechten of vluchten? Meewerken of verzet plegen, blijven hopen of de moed meteen opgeven?
Science is even belangrijk als fiction in deze trilogie: uiteraard astrofysica, maar ook kwantumfysica, nanotechnologie, de relativiteitstheorie, speltheorie, filosofie, zelfs kosmische sociologie. Er zitten lange en fascinerende uiteenzettingen in over fundamentele wetenschap en technologische ontwikkelingen die nu nog in de pipeline zitten. Voor niet-wetenschappers compleet onbegrijpelijk, maar dat hoeft niet om het verhaal te kunnen volgen. Hoe Liu die wetenschap gebruikt om daarmee onze toekomstige wereld en het heelal vorm te geven is verbluffend. Dan krijgt zijn verbeelding vleugels en wordt het boek plots weer een razend-spannende pageturner, met verschillende plotlijnen die de drie delen overspannen.
De trilogie beslaat ongeveer de eerste 700 jaar na vandaag. Het eerste deel begint tijdens de Chinese Culturele Revolutie en daarin zijn de parallellen met de klimaatcrisis overduidelijk. Het roept ook veel vragen op: Hoe moet het verder met de aarde, die we zelf kapotmaken? Kunnen we onszelf nog redden en zijn we het redden wel waard? Hoe ver willen we daarin gaan?
In de volgende twee delen staat de lange strijd op leven en dood tussen de aarde en buitenaardse beschavingen centraal, om met een grote sprong te eindigen over 18 miljoen jaar in een afgelegen sterrenstelsel ver, ver weg van ons vandaan. En dan wil je weer van voor af aan beginnen, om op te pikken wat je de eerste keer gemist hebt.
Het drielichamenprobleem kreeg in 2015 De Hugo Award, de belangrijkste internationale prijs voor een sciencefictionroman. De Chinese producent Tencent heeft het eerste deel verfilmd als een tv-serie, die je kan bekijken op Youtube of de gratis streamingdienst Rakuten Viki. De makers van Game of Thrones zijn de hele trilogie aan het verfilmen voor Netflix. Die serie wordt begin 2024 verwacht.
De Nederlandse vertaling is in 2020 uitgekomen, maar vertrekt van de Engelse en komt vaak houterig over. Als het even kan, lees de boeken dan in de excellente Engelse vertaling. Of in het Chinees natuurlijk 😉.
Tussen haakjes: Liu is de familienaam van de schrijver, Cixin de voornaam.
Synopsis
Ye Wenjie ziet haar professor vermoord worden en wordt zelf naar een werkkamp gestuurd. De tweede verhaallijn speelt 40 jaar later en volgt de nano-ingenieur Wang die betrokken wordt bij de moord op vooraanstaande wetenschappers.