Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Napolitaanse roman met herkenbare ingrediënten

6 september 2021

De nieuwste roman van Elena Ferrante, Het leugenachtige leven van volwassenen, werd meteen na verschijnen in Italië in 2019 een bestseller. Voor mij was de vakantie het ideale moment om dit te lezen.

De dertienjarige Giovanna woont in een van de beste wijken van Napels. Haar ouders zijn bijna perfect en hebben haar opgevoed tot een net en lief kind dat keurig Italiaans spreekt en goede cijfers haalt. Maar op een dag hoort ze haar vader tegen haar moeder zeggen dat Giovanna steeds meer begint te lijken op zijn zus. Er is in hun gezin geen groter kwaad denkbaar dan tante Vittoria. Giovanna besluit de fascinerende Vittoria op te zoeken om meer over zichzelf te weten te komen. De grofgebekte Vittoria blijkt vooral te willen praten over de ware aard van Giovanna's ouders. Het beeld van een perfect gezin valt langzaam uiteen en Giovanna schippert tussen trouw aan haar ouders en de nieuwe vriendschap met haar tante. De zielenroerselen van dit jonge meisje tussen haar dertiende en zestiende jaar en haar eerste stappen naar volwassenheid zijn de belangrijkste componenten van deze roman.

Net zoals de vier delen rond De geniale vriendin is Napels opnieuw het hoofpersonage. En dit is zo mooi: Ferrante slaagt er steeds in een levendig en nauwgezet beeld van de stad Napels te geven, een havenstad met mooie kanten, maar ook van armere wijken met smalle straatjes. Dit keer staat niet het Napels van de armoede centraal, maar de betere wijken waarin een gezin leeft dat zich aan die armoede heeft ontworsteld. Een gezin met een intellectuele en liefhebbende vader en moeder. Echter, er is iets met die vader en zijn familie, vooral met de bijzondere tante Vittoria.

Giovanna worstelt met haar uiterlijk en zoekt contact met Vittoria. En zo komen we terecht in een wereld die we herkennen uit haar eerdere romans, maar toch enigszins verscheiden. Ferrante vertelt zo mooi en gedetailleerd de verhalen van al die bijzondere vrouwen, de intense vriendschappen, maar ook over verlies en opnieuw beginnen. Ferrante sleept de lezer onwillekeurig mee in de belevenissen van een jong meisje in de vroege puberteit en haar vriendinnen in Napels. Een eenvoudig gegeven, nooit banaal, nooit vervelend, herkenbaar maar toch weer net anders.

Synopsis

Een twaalfjarig meisje uit Napels ontdekt, naarmate ze ouder wordt, steeds meer leugens en bedrog in haar familie waardoor er zekerheden afbrokkelen en ze zich afvraagt wie ze eigenlijk is.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Het leugenachtige leven van volwassenen
Titel:
Het leugenachtige leven van volwassenen
Auteur:
Elena Ferrante
# pagina's:
334 p.
Uitgeverij:
Wereldbibliotheek
ISBN:
9789028451063
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Leugens
Sfeer:
Warm

Gerelateerde leestips