Veerle Neyt
Leestip van Veerle Neyt
Ik kan niet niet lezen

Om het Italië van vandaag een beetje te proberen begrijpen

11 maart 2024

In deze bijzondere familiekroniek vertelt Antonio Pennacchi het indrukwekkende verhaal van de Peruzzi’s, een van de duizenden arme, landloze boerenfamilies die in de jaren dertig van de vorige eeuw vanuit Noord-Italië naar de Agro Pontino trokken. Dit moerasgebied ten zuiden van Rome werd in opdracht van Mussolini drooggelegd, bebouwd met boerderijen en verdeeld onder de Noord-Italiaanse immigranten.

Het Mussolinikanaal
is een meeslepend familie-epos in de sfeer van Bernardo Bertolucci’s Novecento, waarin Pennacchi de intieme gebeurtenissen in de levens van de onvergetelijke hoofdrolspelers verweeft met de turbulente geschiedenis van Italië in de eerste helft van de twintigste eeuw. Het lot van drie generaties Peruzzi is verbonden met de opkomst van Mussolini en zijn fascistische regime, de Eerste en Tweede Wereldoorlog en de meedogenloze koloniale oorlog in het huidige Ethiopië.

Synopsis

Familiekroniek van de Peruzzi's, een van de duizenden arme, landloze boerenfamilies die in de jaren dertig van de twintigste eeuw vanuit Noord-Italië naar de Agro Pontino trokken. Dit moerasgebied ten zuiden van Rome werd in opdracht van Mussolini drooggelegd, bebouwd met boerderijen en verdeeld onder de Noord-Italiaanse immigranten. Pennacchi verbindt de privé-geschiedenis van drie generaties Peruzzi's met de grote momenten van de Italiaanse geschiedenis: de opkomst en doorbraak van het fascisme, de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Ethiopië.

Veerle Neyt
Leestip van Veerle Neyt
Ik kan niet niet lezen

Het Mussolinikanaal
Titel:
Het Mussolinikanaal
Auteur:
Antonio Pennacchi
# pagina's:
511 p.
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789023463443
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Italië ; 1918-1945, Lazio, Fascisme

Gerelateerde leestips