De kracht van vriendschap in tijden van oorlog
In Het schaarse licht neemt Nino Hartischwili ons mee naar het Georgië van het begin van de jaren 90, dat eerst een korte tijd geniet van onafhankelijkheid, maar daarna in een rauwe oorlog terechtkomt. Doorheen het boek staat de hechte vriendschap tussen vier vriendinnen centraal: meisjes die bij elkaar in de buurt wonen, een connectie voelen met elkaar, maar elk uit een heel andere achtergrond komen. Deze achtergrond, hun families, zorgen er ook voor dat ze andere keuzes (moeten) maken in het leven. De oorlog en hun vriendschap, het zijn twee aspecten in het boek waarvan je een bevoorrechte getuige bent en echt aanvoelt hoe beide kunnen aanvoelen. De oorlog waarvan je weet dat het een verwoestende kracht heeft, in dit boek kan je bijna aan de lijve voelen hoe het was. En anderzijds voel je als lezer de kracht, maar ook de uitdaging van een sterke vriendschap.
Een tweede verhaallijn speelt zich af in het Brussel van vandaag waar de vriendinnen elkaar ontmoeten en terugkijken op hun turbulente leven. De twee verhaallijnen wisselen elkaar op een natuurlijke manier af, waardoor je beetje bij beetje het verhaal van elk van de vier vriendinnen kan reconstrueren.
Alhoewel het boek bijna 800 pagina’s telt, had ik niet het gevoel zo’n dik boek aan het lezen te zijn. De auteur vertelt zo meeslepend dat je telkens benieuwd bent naar wat zich in het volgende hoofdstuk afspeelt.
Synopsis
Wanneer drie jeugdvriendinnen elkaar weerzien bij een tentoonstelling van foto's van een overleden vriendin, reflecteren ze op hun gezamenlijke geschiedenis in het Georgië van na de sovjetoverheersing.