Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

Een muur voor de wind, een vuur voor de kou

6 juli 2023

Hinke van Abbema is met Mijn toekomst is Roos aan haar derde youngadultroman toe. Voor wie eerdere boeken van haar las, is het leuk dat een van de hoofdrolspelers van dit boek de jongere broer is van de jongen in Door jou ben ik mij.

De schrijfster slaagt erin om haar lezers mee te nemen in een verhaal dat bijzonder echt aanvoelt. De lezer worstelt mee met Peter die slecht in zijn vel zit. Als hij beseft dat hij transgender is en zich eigenlijk een meisje voelt, maak je die transitie naar Roos als lezer mee vanop de eerste rij. Roos wordt hierin gesteund door haar ouders en door haar beste vriend Lucas. Op de middelbare school gaat niet iedereen even fijn met de situatie om. Lucas steunt haar echter door dik en dun en ze groeien almaar dichter naar elkaar toe. Toch worstelt Lucas zelf ook ergens mee en dat loopt volledig fout. Is er voor hen beiden een toekomst samen?

Afwisselend lees je vanuit het perspectief van Roos of Lucas, terwijl er ondertussen ook een paar jaar verstrijken. Zo slaagt de auteur erin om zowel de transitie van Roos als het uitdiepen van de relatie tussen Lucas en Roos grondig uit te werken. De scène met de stuntelige eerste kus is van een ontroerende authenticiteit. De auteur heeft de tijd genomen om (trans)jongeren uitgebreid te bevragen en slaagt erin om een boek af te leveren dat een begin tot een gesprek kan zijn.

Als theologe heeft Van Abbema bovendien een bijzondere interesse voor de rol van religie binnen de liefde. Haar expertise hierin voegt een boeiende laag toe. Hoe staat de kerk hierin? Zijn sommige voorgangers hier toleranter in? Hoe combineer je gelovig zijn met homoseksualiteit? Ook daarin kan dit boek een startpunt tot een gesprek vormen.

De romantiek in het boek ontroert, de uitleg over gendergerelateerde onderwerpen is verhelderend zonder gekunsteld aan te voelen, maar ook andere thema’s zoals pesten op school of automutilatie zijn belangrijk. Beide hoofdpersonen worden goed uitgediept en er wordt voldoende tijd besteed aan het opbloeien van de relatie. Ook hoe beide zich verhouden tot anderen is boeiend. De wat stuurse, onbeholpen vader van Lucas die hier allemaal niet zo vlot in is, de transfobe opa van Roos die er niet in slaagt om de situatie te accepteren en zo een breuk forceert, flapuitzus Lianne en behulpzame, trouwe grote broer Jona, je ziet ze zo voor je.

Een extra plus voor dit authentieke boek zijn de woordenschatlijst en de websites voor wie verdere info zoekt. Het mooie gedicht ter afsluiting en de playlist van alle liedjes uit de leefwereld van Roos en Lucas vormen een kers op de taart voor deze mooie 4-sterrenroman.

Deze recensie verscheen eerder op Hebban.

Synopsis

Peter ontdekt dat hij transgender is en zijn beste vriend, Lucas, bedenkt een nieuwe naam voor hem: Roos. Op de middelbare school wordt Roos gepest, maar Lucas blijft haar bijstaan en ze groeien steeds dichter naar elkaar toe. Vanaf ca. 15 jaar.

Sofie De Braekeleer
Leestip van Sofie De Braekeleer
Ik hoop dat ze in de hemel een bibliotheek hebben voor alle boeken die ik niet tijdig gelezen krijg!

Mijn toekomst is Roos
Titel:
Mijn toekomst is Roos
Auteur:
Hinke van Abbema
# pagina's:
319
Uitgeverij:
KokBoekencentrum Uitgevers
ISBN:
9789026627378
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Transgender, Vriendschap, Schoolleven
Sfeer:
Gevoelig,
Intens,
Warm

Gerelateerde leestips