Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

De aanslag op SS’er Reinhard Heydrich

14 juni 2020

SS’er Reinhard Heydrich, Reichsprotektor van het nu als Tsjechië bekende Bohemen en Moravië, was de rechterhand van Heinrich Himmler, en samen met Adolf Eichmann een van de geestelijk vaders van de holocaust. HhhH (‘Himmlers hersens heten Heydrich’) van Laurent Binet gaat over de aanslag op Heyderich op 27 mei 1942 door het Tsjechisch-Slowaakse verzet. Als strafmaatregel werden veel Tsjechen zonder pardon geëxecuteerd en werden enkele dorpen met de grond gelijk gemaakt.

Binet raakte gefascineerd door dit historische feit dat aanleiding gaf tot dit boek. HhhH is een roman in een autobiografische roman. Interessant is de methode waarop Binet zijn verhaal vertelt. Het is niet alleen een reconstructie van alle omstandigheden rond de aanslag op het beruchte nazikopstuk. Het is tevens een roman over een auteur die een historische gebeurtenis reconstrueert, over zijn onderzoek en over zijn moeilijkheden. Binet legt om de haverklap rekenschap af: over zijn aanpak, vermoedens, zekerheden en onzekerheden en over de vooruitgang van zijn boek. Je ziet de schrijver wikken en wegen, weifelen en worstelen met zijn verhaal. Binet vertelt niet alleen over de opzet en het verloop van de aanslag, hij vertelt ook hoe hij de informatie vindt en rangschikt. De lezer krijgt inzicht in zijn methode. Alles moet kloppen en hij roept zichzelf en zijn publiek tot de orde wanneer hij schippert met de waarheid. Af en toe uit Binet kritiek op andere auteurs, zoals bijvoorbeeld op de werkwijze van Jonathan Littell in zijn kolossale roman De Welwillenden.

HhhH is een nogal aparte roman, geloofwaardig, spannend en zelfs humoristisch voor een dergelijk beladen onderwerp. Binet laat het verhaal zien én het proces van het schrijven. De Franse auteur won terecht de Prix Goncourt du premier roman 2010 voor het beste debuut. Want HhhH is een doorwrocht en goed geschreven boek en een moedige poging de historische roman een nieuwe impuls te geven.

Synopsis

Nazikopstuk Reinhard Heydrich, alias 'de beul van Praag' en 'het blonde beest', is uitvinder en uitvoerder van de Shoah, en een van de wreedste nazi's die het Derde Rijk kende. Hij was de chef van Eichmann en de rechterhand van Himmler. Bij de SS noemden ze hem HhhH': Himmlers hersens heten Heydrich. In mei 1942 wordt hij in Praag in zijn open Mercedes getroffen door een granaat.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

HhhH : roman
Titel:
HhhH : roman
Auteur:
Laurent Binet
# pagina's:
382 p.
Uitgeverij:
Meulenhoff
ISBN:
9789029091657
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Praag ; Wereldoorlog II
Sfeer:
Donker,
Hard

Gerelateerde leestips