Leestip van Jan Matthys

Lyra's wereld

5 juli 2021

In 2003 hield de BBC onder de naam The Big Read een populariteitspoll om uit te vissen wat de meest geliefde boeken waren in het VK. Zoveel jaar na datum nog steeds een leuke inspiratiebron, ook al was het, per definitie, een momentopname. Op 1 stond The Lord of the Rings, op 100 Midnight’s Children, dat later de 'Booker of Bookers Prize' zou winnen. Daartussenin voor elk wat wils – van Rosamunde Pilcher over de onvermijdelijke Harry Potters tot Tolstoi en Dostojevski.

Wat mij toen uitermate intrigeerde was een voor mij totaal onbekende auteur, Philip Pullman, die de derde plaats bezette met His Dark Materials.

Dit bleek een trilogie te zijn, die duidelijk in de categorie Fantasy thuishoort. Als je daar niet van houdt, lees dan vooral niet verder. Volgens kenners is het geïnspireerd op Paradise Lost, maar laat dat je vooral niet tegenhouden. Pullman kent zijn stiel en het leest lekker weg. Of het bij een volgende bevraging zelfs nog maar de top-100 haalt is een open vraag, maar dat geldt voor méér boeken uit de lijst.

Ik ben wel iets minder opgezet met de spin-offs van His Dark Materials. Er is een film van het eerste deel, maar zelfs de aanwezigheid van Nicole Kidman volstond niet om de kassa voldoende te doen rinkelen om er een vervolg aan te breien. De BBC is nu bezig met miniseries, één per boek. De eerste reeks was goed, en zoals dat gaat, de tweede iets minder, de derde moet nog komen – wait & see.

Maar de grootste vergissing is volgens mij dat Pullman zich heeft laten verleiden tot een prequel, uiteraard weer in drie delen, The Book of Dust. Een goede raad – verspil hier geen tijd aan.

Leestip van Jan Matthys

His dark materials
Titel:
His dark materials
Auteur:
Philip Pullman
# pagina's:
XXXVI, 1102 p.
Genre:
Fantasy
Uitgeverij:
Everyman's Library
ISBN:
9781841593425
Materiaal:
Boek