Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Hartverscheurende roman

23 juni 2022

Het was de cover van deze nieuwe roman die mijn aandacht trok. Tegen de achtergrond van een schilderij staan centraal onder elkaar de woorden – in kapitaal en in het goud - die samen de titel vormen: Hoe je van je dochter moet houden. De Israëlische auteur Hila Blum en het boek waren een ontdekking. Het enthousiast onthaalde debuut Het bezoek uit 2011 heeft Blum inmiddels wereldfaam verschaft.

Maar nu is er Hoe je van je dochter moet houden, een roman over de verwoestende kracht van de liefde tussen een moeder en een dochter. Het verhaal wordt verteld vanuit de moeder Joëla. De auteur heeft 57 heel korte hoofdstukken nodig om de lezer mee te nemen in de complexe relatie die zich tussen moeder en dochter ontwikkelt.

Het verhaal begint in Groningen waar de Israëlische Joëla door de verlichte ramen van een woning haar enig kind en twee kleindochters begluurt. Joëla heeft heel ver gereisd om haar lang verloren dochter Lea te zien, maar ze zal zonder aanbellen terugreizen naar Israël. Duidelijk is dat het fout ging tussen moeder en dochter. Wat volgt is Lea’s levensloop – verteld vanuit het standpunt van de moeder - van haar eigen zwangerschap tot haar dochters volwassenheid. Dit gebeurt niet chronologisch, maar met veel sprongen vooruit en achteruit in het levenspad van Lea. Het gaat van de borstvoeding naar de studentenjaren, dan eens de eerste tandjes of terug naar de puberteit, tot aan het drama dat de verwijdering tussen beiden veroorzaakt. Lea verlaat haar moeder uiteindelijk, reist de wereld rond en laat maar af en toe iets van zich horen zonder te vermelden dat ze in Nederland is neergestreken en dat ze zelf twee dochters heeft. Heel langzaam doorheen het boek wordt het waarom van de verwijdering tussen beide vrouwen opgehelderd.

Hoe je van je dochter moet houden is een bijzonder mooi geschreven boek in een zeer pure schrijfstijl die een zekere traagheid met zich meebrengt. Door de korte hoofdstukken leest de verbluffende en intrigerende roman zo weg.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Hoe je van je dochter moet houden
Titel:
Hoe je van je dochter moet houden
Auteur:
Hila Blum
# pagina's:
267 p.
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403166711
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Moeder-dochterrelatie, Gezin, Israël
Sfeer:
Intens

Gerelateerde leestips