Dirk Lambrecht
Leestip van Dirk Lambrecht
Al wat ik verlang van een boek is dat het mij op een gedegen manier bezighoudt en vermaakt. (Michel de Montaigne, De essays)

Boek sublieme Parijsreis naar 1785

31 januari 2020

Je hebt de mooiste stad ter wereld innig lief en je droomt ervan in de tijd terug te kunnen reizen. Puur van Andrew Miller dompelt je zintuiglijk kopje-onder in het Parijs van 1785. De (niet heel) jonge ingenieur Jean-Baptiste Baratte krijgt de taak toegewezen om Les Innocents, de uitpuilende oudste begraafplaats nabij Les Halles, leeg te maken.

"De doden bleven bij de poorten van Les Innocents arriveren. Op de een of andere manier werd er ruimte voor hen gevonden. En zo zou het verder zijn gegaan, Baratte. Daar hoeven we niet aan te twijfelen. Verder zijn gegaan tot het laatste bazuingeschal - als het vijf jaar geleden in het voorjaar niet bijzonder hevig had geregend. Een ondergrondse muur tussen de begraafplaats en de kelder van een huis aan een van de straten die uitzien op de begraafplaats, begaf het. De inhoud van een collectieve kuil tuimelde de kelder binnen."

Maar niet iedereen is gelukkig met de ontruiming en van de ingenieur wordt discretie verwacht zo lang dat in praktisch opzicht mogelijk is. Als tegengewicht voor de dodenzee die Baratte omringt, volstaat een beperkt aantal interessante personages. Zij komen door de intrigerende vertelstem moeiteloos tot leven in een boeiende tijdsevocatie. Kan de door de rede gedreven moderne ingenieur de koninklijke opdracht tot een goed einde brengen?

Fluent in English? Don't hesitate to read the original version also available in De Krook.

Synopsis

In 1785 krijgt een jonge ingenieur van de Franse regering opdracht om een overvolle begraafplaats in het centrum van Parijs te ruimen en de bijbehorende kerk af te breken.

Dirk Lambrecht
Leestip van Dirk Lambrecht
Al wat ik verlang van een boek is dat het mij op een gedegen manier bezighoudt en vermaakt. (Michel de Montaigne, De essays)

Puur
Titel:
Puur
Auteur:
Andrew Miller
# pagina's:
376 p.
Uitgeverij:
Xander
ISBN:
9789401600903
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Parijs ; 18de eeuw

Gerelateerde leestips