Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Een poëtisch kunstwerk

27 september 2021

Ik kom van ver, maar blijf niet lang van tekenaar Ward Zwart en scenarist Enzo Smits is een graphic novel dat zeer de moeite waard is om te ontdekken.

Wanneer zijn relatie en muziekcarrière gelijktijdig tot een einde komen, keert de dertigjarige Gus Jenssen voor het eerst in lange tijd terug naar zijn geboortedorp, de plek waarvan hij als tiener gezworen had er nooit meer terug te keren. Het lijkt wel alsof de tijd er sinds zijn vertrek heeft stilgestaan. Op het televisietoestel in de hoek van de lokale bar speelt nog steeds hetzelfde programma, ook de toogpraat klinkt als een heruitzending. De jongeren Cas, Frank en Saul, slijten er hun dagen tussen skatepark en repetitiekot. Ze dromen luidop van een succes als dat van hun grote rockheld Gus, nietsvermoedend dat deze enkele straten verderop in de zetel van zijn broer ligt. Net wanneer het lijkt alsof alles voor eeuwig en altijd hetzelfde zal blijven, volgt een nacht die alles verandert… Of toch lijkt te veranderen… Of toch niet?

Het verhaal neemt zijn tijd om op gang te komen, om de twee vertelperspectieven - dat van de gitarist van een band die op splitten staat en dat van de nieuwe muziekband die een eerste optreden krijgt - samen te laten vloeien. Je krijgt een 'circle of life'-gevoel en het einde, hoewel abrupt, versterkt dat eigenlijk alleen maar. Ook de toekomst blijkt ondertussen iets uit het verleden.

Dromerige potloodtekeningen nemen je mee in een filmische vertelling over wat het betekent om te vertrekken, maar ook om thuis te komen. Prachtig eerbetoon aan opgroeien in de nineties in een dorp dat half Antwerpse Kempen is, half Amerikaanse suburbs.

De weinige tekstballonnen verplichten om nog intensiever naar de dromerige eenkleurige groene potloodtekeningen te kijken. De tekeningen stralen een sterke tristesse uit, ook net door die verstilling. Deze graphic novel is - na het plotse overlijden van Ward Zwart eind oktober 2020 nog voor het verschijnen van dit beeldverhaal - niet louter een laatste boek van de tekenaar, maar vooral een poëtisch kunstwerk om te koesteren.

Ik kom van ver, maar blijf niet lang wordt aangeboden binnen Leesclubbing in de categorie ‘Klassiekers van morgen’.

Tine Englebert
Leestip van Tine Englebert
"Laissez lire et laissez danser, ces deux amusements ne feront jamais de mal au monde." Voltaire

Ik kom van ver, maar blijf niet lang
Titel:
Ik kom van ver, maar blijf niet lang
Auteur:
Ward Zwart
# pagina's:
[352] p. : ill., z/w
Uitgeverij:
Bries
ISBN:
9789461740335
Materiaal:
Strip
Onderwerp:
Adolescentie
Sfeer:
Intens

Gerelateerde leestips