Ilana Crois
Leestip van Ilana Crois

Een derde kans

27 september 2021

Een van de meest geanticipeerde boeken van 2021. Sally Rooney maakte faam met haar vorige twee boeken, Normale mensen en Gesprekken met vrienden. De meest deprimerende boeken die ik ooit las, inherent niet slecht maar ik was écht geen fan.

Prachtige wereld daarentegen is een veel betere representatie van de relaties van deze generatie dan de vorige twee boeken. Nog steeds in haar kenmerkende stijl, maar zo zo veel minder nihilistisch. In haar vorige boeken kreeg ik constant het gevoel alsof alles in de wereld slecht was en al het mooie en goede voor eeuwig verdwenen was. Prachtige wereld schetst duidelijk een veel positiever beeld. Niet makkelijker, dat zeker niet, het leven is helemaal niet makkelijk voor deze individuen, maar toch veel minder negatief dan in de vorige twee boeken.

De hoofdstukken wisselen zich af tussen een hoofdstuk over Alice, een mail van Alice naar Eileen, een hoofdstuk over Eileen, een mail van Eileen naar Alice enzovoort enzovoort. De onderwerpen die ze telkens in hun mails bespreken zijn een heel goed voorbeeld van wat er in de hoofden van de huidige generatie jonge mensen speelt. Vaak met heel interessante inzichten en intelligente opmerkingen, soms ook een klein beetje pompeus en langdradig maar ook dat is kenmerkend denk ik.

Sally Rooney is heel goed in het destilleren van situaties, omgevingen, relaties… Ze kan perfect een concept opscheppen en in een glazen potje steken, een echt talent. Een verbazingwekkend gezellig boek, bijzonder atmosferisch en filmisch. Het leent zich perfect om meteen (zonder al te veel aanpassingen) verfilmd te worden.

Aan iedereen die eerder geen fan was van Sally, geef haar nog een kans en lees Prachtige wereld, waar ben je. Ze verdient het echt en ik ben bijna 100% zeker dat dit je wel zal bekoren. Aan iedereen die eerder wel al fan was, lees het gewoon want je gaat het weer een meesterwerk vinden. En dat is helemaal terecht.

Ilana Crois
Leestip van Ilana Crois

Prachtige wereld, waar ben je
Titel:
Prachtige wereld, waar ben je
Auteur:
Sally Rooney
# pagina's:
333 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Ambo Anthos
ISBN:
9789026357244
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Relaties, Liefde, Eenzaamheid

Gerelateerde leestips