Ilana Crois
Leestip van Ilana Crois

Van Reggie tot Elton

16 augustus 2021

Van Reggies kinderjaren tot de geboorte van Elton John, van de rockende jaren 70 tot de wazige jaren 90, van zingen in een Donald Duck kostuum tot gevierd muziekmaker. Een openhartige mémoire die bijzonder fascinerend geschreven is, met ontzettend veel humor, eerlijk en rauw, ontroerend, levendig, meeslepend… inclusief woede aanvallen. Een van mijn favoriete artiesten in al zijn eerlijkheid.

Elton John heeft het echte ‘jaren 70 popsterren leven’ geleid dat je je inbeeld als je de woorden “jaren 70 popster leven” hoort. De kleurrijke periode met de te gekke outfits, sex, drugs and rock and roll… Hij maakte het mee van op de eerste rij (of eerder van op het podium) en schildert een bijzonder intens portret van de periode. Genadeloos eerlijk schrikt hij niet terug om ook de lelijke dingen bloot te leggen. Zijn drugs en alcoholverslaving komen in detail aan bod net zoals zijn eetstoornis. Het is geen vrolijk verhaal, maar het is maar een deel van het verhaal. Er is zo veel aan hem te ontdekken. Een ontzettend gelaagd persoon die geweldige muziek schrijft, veel mensen verloren heeft, een compleet ondersteboven gek leven heeft geleefd en ook veel gelachen en geliefd heeft. Een man die zelf veel levens geleefd heeft. Een man die in veel levens een betekenis gehad heeft. Op de barricades gestaan heeft tegen homofobie en aids. Tegen de pers en paparazzi in durfde te gaan en op te komen voor zichzelf. Een artiest wiens muziek ik sowieso al te gek vond, maar nu ook als persoon heel erg respecteer.

De impact die Elton John op muziek gisteren, vandaag en morgen in verschillende genres heeft is gigantisch. Rock, disco, klassiek, pop, musical, film… Zowat alles heeft hij gedaan, een echte muzikale duizendpoot. En wat kan die man zingen en muziek schrijven. Niet iedereen is fan van zijn muziek (wat compleet oké is) maar je kan niet ontkennen welke impact hij op muziek heeft.

Ik luisterde naar het audioboek en kan het ten zeerste aanbevelen voor lange ritten in de auto. Het volledige boek ingesproken door Taron Egerton, die ook Elton John speelt in de geweldige film Rocketman, staat integraal op Spotify. Na 12 uur met Elton voelt het als afscheid nemen van een vriend.

Ilana Crois
Leestip van Ilana Crois

Ik
Titel:
Ik
Auteur:
Elton John
# pagina's:
414 p., [24] p. platen
Uitgeverij:
Lebowski Publishers
ISBN:
9789048838714
Materiaal:
Boek
Sfeer:
Gek,
Intens,
Kleurrijk

Gerelateerde leestips