Jan Stevens
Leestip van Jan Stevens
Boeken zijn slechts dragers van een verhaal. Verhalen blijven in mijn hoofd.

Een tocht van een eenzame, onbegrepen door zijn omgeving naar de krochten van zijn ziel.

12 mei 2020

“ In de verte - Herman Diaz “BOEKENSITE.GENT·MAANDAG 8 APRIL 2019·3 MINUTEN21 gelezen

Tijdens het lezen van het fenomenale ‘In de verte’ moest ik gedurig aan Jean-Baptiste Grenouille in Het parfum van Süskind denken. Tenminste zijn zevenjarig kluizenaarsbestaan op bij een berg, Plomb du Cantal. Waar hij leeft als kluizenaar, niet als hij aan het moorden slaat, integendeel. Håkan het hoofdpersonage uit ‘In de verte’ wordt op heel jonge leeftijd door zijn vader, gebukt onder de hongersnood samen met zijn broer Linus aangestuurd om Zweden te verlaten en naar New York te emigreren. Anno 1850, ten tijde van de Gold Rush. Het loopt al mis voor de reis start, Håkan verliest in een oogwenk zijn oudere broer en geheel ontreddert stapt hij op een boot richting New York, althans dat denkt hij. Uiteindelijk ontscheept hij via Beunos Aires en Kaap de Goede Hoop in San Franscisco. Totaal vervreemdt, de taal niet machtig wordt hij meegenomen met een gezin op zoek naar goud. Hij heeft maar één doel naar het Westen gaan, naar zijn broer Linus in New York. Dit is de start van het eigenlijke verhaal, het desolaat zwervende leven van Håkan. Engels spreken doet hij nauwelijks en zijn naam wordt steevast begrepen als Hawk. Het is dan ook Hawk die legendarisch wordt en mythische vormen aanneemt in de ogen van de andere pioniers van het verre Westen, het continent dat hij in tegengestelde richting wil doorkruisen tegen de richting in van de huifkartochten. Dat hij als jongeling opgroeit naar een reusachtige gestalte met een fenomale kracht versterkt alleen maar de mythe. Nadat het gezin met een totaal krankzinnig geworden vader, begeesterd door zijn goudvondst wordt overvallen besluit hij alleen verder te trekken. Mensenschuw en totaal wereldvreemd reist hij westwaarts met slechts een doel, zijn broer Linus. Het is daar dat hij kennismaakt met de wreedheid van zijn soortgenoten en betrokken geraakt bij een gebeurtenis die hem buiten zinnen brengt en tot daden dwingt. Iets dat hem voor de rest van zijn leven zal tekenen en hem verder dwingt tot een kluizenaarsbestaan. Håkan vereenzaamt, geraakt op de dool en verliest zichzelf.

Herman Diaz

De wijze waarop Diaz dit beschrijft is grandioos, je reist mee op de schouder van Håkan, hij laat je in de huid van zijn hoofdpersonage kruipen en zijn gedachten en dwalingen worden de jouwe. Terwijl je als lezer vereenzelvigt met Håkan word je ook ondergedompeld in de wrede vrije wereld van het Westen. En Håkan die blijft vooruitgaan ook nadat het boek uit is.

Dit is een tocht van een eenzame, onbegrepen door zijn omgeving naar de krochten van zijn ziel. ‘In de verte’ komt bij dat selecte groepje boeken dat ik dichtsla en in stilte, verweesd blijf zitten. Jan Stevens Alle info over dit boek vind je via http://www.boekensite.gent/node/3706

Synopsis

Als een jonge Zweed midden 19e eeuw vanuit Californie͏̈ op zoek gaat naar zijn broer die in New York zou wonen, komt hij onderweg in allerlei bizarre situaties terecht.

Jan Stevens
Leestip van Jan Stevens
Boeken zijn slechts dragers van een verhaal. Verhalen blijven in mijn hoofd.

In de verte : roman
Titel:
In de verte : roman
Auteur:
Hernan Diaz
# pagina's:
329 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN:
9789025453862
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Zoektochten

Gerelateerde leestips